Автономні безпілотники відганятимуть зграї птахів від аеропортів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автономні безпілотники відганятимуть зграї птахів від аеропортів

Технології&Авто
194
Інженери компанії Caltech розробили алгоритм, який дозволяє дронам відлякувати птахів без участі людини.
В перспективі система буде впроваджуватися в аеропорти по всьому світу.
Зазвичай безпілотним літальним апаратам заборонено знаходитися поряд з аеропортами. Керовані людиною безпілотні літальні апарати можуть бути ненадійними: якщо оператор стає занадто агресивним і лякає птахів, зграя може розлетітися і стати ще більш некерованою. Тому команда дослідників з Caltech розробила алгоритм, який тренує дрони автономно відганяти зграї птахів від повітряного простору аеропорту.
Інженери розповіли, що вони були натхненні інцидентом 1549 US Airways Flight 1549, який став відомий як “Чудо на Гудзоні”. Вийшовши з аеропорту, літак вдарив зграю гусей і втратив всю потужність двигуна. Єдина причина, з якої він не зазнав аварії, полягала у тому, що пілоти були висококваліфікованими фахівцями і змогли виконати водну посадку на річку Гудзон.
“Це змусило мене думати, що наступного разу все може закінчитися не так добре. Тому я почав шукати способи захистити повітряний простір від птахів, використовуючи свої дослідницькі можливості робототехніку”, – відзначає провідний автор дослідження Сон-Ю Чанг.
Безпілотники фіксують, як формується зграя, як вона реагує на загрози, при цьому комп’ютерна система формує подальшу модель поведінки зграї і віддає команди дрону.
Команда успішно протестувала свій алгоритм, використовуючи готовий дрон поблизу поля в Кореї. Вони виявили, що один безпілотник здатний тримати на відстані зграю з десятками птахів. Тим не менш, дослідникам необхідно знайти спосіб збільшити масштаб проекту, перш ніж технологія зможе повністю замінити навчених соколів і безпілотники з ручним управлінням.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас