Мексиканська кукурудза навчилася отримувати азот з повітря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мексиканська кукурудза навчилася отримувати азот з повітря

Технології&Авто
702
Група вчених із США і Мексики довела здатність деяких видів кукурудзи отримувати необхідний азот від бактерій-симбіонтів.
Відкриття дозволить скоротити використання азотних добрив, що забруднюють грунт та водойми.
Дослідження опубліковано в журналі PLOS Biology.
Азотофіксувальні бактерії дозволяють злакам і бобовим засвоювати азот з повітря за допомогою повітряних коренів. Вперше цю властивість рослин 30 років тому відкрив біолог Говард-Ян Шапіро.
Учений виявив сорт кукурудзи Sierra Mixe, що росте без добрив на бідних азотом ґрунтах поряд з мексиканським містом Оахака.
«Сама ідея того, що окремі місцеві різновиди кукурудзи можуть вступати у зв’язок з азотфіксувальними бактеріями, не нова, але було важко знайти таку рослину і показати, що цей зв’язок дійсно дає рослині необхідний азот», – каже Говард-Ян Шапіро.
Порівнявши співвідношення ізотопів азоту-14 і азоту-15, вчені з’ясували, що Sierra Mixe отримує від 29% до 82% азоту з повітря. Якщо дослідникам вдасться прищепити таку здатність іншим культурам, це дозволить скоротити використання шкідливих для ґрунту і водойм добрив, які зараз використовуються для прискорення росту і дозрівання бобових і злаків, наголошується в дослідженні.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас