Експерт назвав причини збільшення українського експорту до ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав причини збільшення українського експорту до ЄС

Казна та Політика
747
Україна продовжує нарощувати товарообіг з країнами Європейського Союзу. Так, тільки за минулий рік ми експортували до Європи товарів і послуг більше ніж на 20 млрд доларів. Зараз саме ЄС є нашим ключовим торговим партнером в експорті товарів, туди спрямовано близько 40% всього експорту нашої країни, пише Сьогодні.
У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі нещодавно повідомили, що за перші чотири місяці 2018 р. експорт товарів з України до ЄС зріс на 43% порівняно з 2017 р. і склав 6,6 млрд доларів.
“Минулого року обсяг експорту продукції українських підприємств в країни Євросоюзу збільшився на 33% порівняно з 2016 роком. Причому сталося це, перш за все, за рахунок зростання обсягу продукції підприємств електротехнічної та машинобудівної галузей. За перші чотири місяці 2018 р. експорт товарів з України до Євросоюзу зріс порівняно з минулим роком на 43%, що становить 6,6 млрд доларів”, – розповів міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів на міжнародному форумі.
Наприклад, всього за 2017 рік Україна експортувала товарів та послуг на суму 52,3 млрд доларів, і 20 млрд доларів припало саме на країни ЄС, що становить 38,3% всього обсягу. Щоправда, пік експорту в Евосоюз припав на 2014 р., коли наша країна відправила туди товарів і послуг на суму понад 20,38 млрд доларів.
А ось в наступні два роки – 2015-2016 рр. – спостерігався різкий спад і суми експорту ледве перевищували 15 млрд грн.
“Істотне збільшення експорту в країни Європейського Союзу пояснюється однією причиною – це початок роботи угоди про зону вільної торгівлі Україна-ЄС. Саме ця угода більше відкрила європейський ринок для української продукції. Є, звичайно, певні квоти, але вже на другий рік роботи угоди Європейський Союз за більшістю позицій збільшив квоти для українських виробників”, – зазначає голова комітету економістів України Андрій Новак.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас