В НБУ назвали пріоритети в модернізації СЕП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали пріоритети в модернізації СЕП

Казна та Політика
576
У Національному банку України (НБУ) назвали пріоритети в моденізаціі Системи електронних платежів (СЕП).
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Як зазначається, зараз через СЕП здійснюється 97% міжбанківських переказів у національній валюті в межах України, тоді як через кореспондентські рахунки, відкриті банками в інших банках – 3% таких переказів.
Як повідомляють в Нацбанку, в кінці 2017 року відбулась модернізація СЕП, а також було впроваджено в промислову експлуатацію третє покоління системи, спрямоване на розвиток і вдосконалення сервісів і ІТ-інфраструктури як для внутрішніх завдань НБУ, так і насамперед для тих послуг, які Національний банк надає банківському співтовариству України.
“Зараз триває робота над подальшим розвитком системи, зокрема, йдеться про переведення СЕП на сучасні міжнародні стандарти обміну фінансовими повідомленнями та впровадження нових інноваційних інструментів безготівкового переказу коштів. В першу чергу, мова йде про впровадження стандартів IBAN і ISO 20022, які передбачають сучасний технологічний інструментарій (XML), наскрізну обробку платежів, нові функціональні можливості, гармонізацію системи з європейськими та міжнародними платіжними інфраструктурами, директивами і стандартами”, – йдеться в повідомленні.
Окрім того, серед пріоритетів модернізації СЕП:
  • впровадження моментальних платежів;
  • створення основи для цілодобової роботи системи в форматі 24/7;
  • докорінне оновлення системи криптографічного захисту інформації Національного банку;
  • розширення функціональності та інформаційної складової повідомлень.
“Всі ці нововведення значно підвищать швидкість, якість і надійність проведення платежів, безпеку і конфіденційність фінансової інформації, а також сприятимуть інтеграції України в європейський платіжний простір, вільному руху капіталів та іноземних інвестицій”, – додали в прес-службі НБУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас