Банк Англії підніме базову ставку до максимуму майже за 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії підніме базову ставку до максимуму майже за 10 років

Світ
444
Банк Англії в четвер підніме базову процентну ставку на 0,25 процентного пункту, до максимальних з 2009 року 0,75%, прогнозує більшість експертів, опитаних різними ЗМІ.
На попередньому засіданні члени Комітету з грошово-кредитної політики (MPC) британського ЦБ вирішили залишити ключову ставку на рівні 0,5%, проте відразу троє з дев’яти учасників засідання виступили за підвищення ставки, включаючи головного економіста ЦБ Енді Халдейна.
Більшість макроекономічних показників вказують на прискорення зростання британського ВВП у другому кварталі після слабкого початку року. Економіка країни зросла в першому кварталі на 1,2% в річному вираженні, мінімальними темпами з 2012 року.
Зокрема, споживчі ціни у Великобританії в червні зросли на 2,4% в порівнянні з тим же місяцем минулого року. Інфляція тримається на цьому рівні, що перевищує таргетовані Банком Англії 2%, вже протягом трьох місяців.
Безробіття в країні в травні склало 4,2%, як і в квітні, що є одним з найнижчих показників у Європі і рекордно низьким показником для Великобританії з 1970-х років.
Разом з тим деякі показники викликають побоювання. Так, індекс менеджерів закупівель (PMI) в промисловому секторі країни в липні опустився до 54 пунктів з 54,3 пункту в червні, а індекс довіри британських споживачів до економіки країни в липні знизився на 1 пункт відносно попереднього місяця – до мінус 10 пунктів, мінімальних з лютого.
Через ці побоювання, а також на тлі нервового процесу переговорів щодо Brexit експерти Національного інституту соціальних та економічних досліджень (National Institute for Social and Economic Research, NIESR) висловили думку, що керівництву ЦБ варто підкреслити готовність знизити ставки, якщо умови зміняться.
Тим часом старший стратег JPMorgan Asset Management Керен Уорд зазначила, що Банк Англії може здивувати ринок більш активними темпами підйому ставки в 2019 році, ніж багато хто чекає.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас