В Україні половина автогазу продається нелегально — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні половина автогазу продається нелегально

Енергетика
615
Тіньовий ринок дизельного пального в Україні становить близько 20%, а тіньовий ринок скрапленого газу досяг позначки 30-50% в залежності від регіону.
Про це йдеться в заяві Нафтогазової асоціації України (НАУ).
“В останні роки на ринку нафтопродуктів склалася досить складна ситуація, пов’язана, перш за все, зі значним поширенням нелегальних заправних станцій”, – йдеться в повідомленні.
Прогнозні втрати від нелегального ринку пального державного і місцевих бюджетів в 2018 році складуть близько 10 млрд грн, додали в асоціації.
“Нелегальні точки продажів в абсолютній більшості випадків розміщуються і експлуатуються без належним чином оформленого землекористування, реалізують пальне без застосування РРО (касових апаратів), без оформлення трудових відносин з працівниками, без отримання дозволів на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки та іншими численними порушеннями чинного законодавства”, – зазначили в НАУ.
У зв’язку з цим Нафтогазова асоціація підготувала і направила листи до Адміністрації президента, Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства внутрішніх справ з проханням посилити боротьбу з тіньовим ринком нафтопродуктів і вжити всіх можливих заходів для вирішення проблеми наявності нелегальних АЗС.
За даними Консалтингової групи А-95, в середньому в Україні з 10 літрів, які продаються на АЗС, 3,7 літра – це скраплений газ, 4,2 літра – дизпальне, інші продажі припадають на бензин.
Нагадаємо, що в період з 18 по 19 липня вартість автогазу зросла до кризового рівня минулого року. При цьому, Антимонопольний комітет України розпочав розслідування в зв’язку з цим.
За підсумками минулорічного зростання цін АМКУ звинуватив низку мереж АЗС в змові на ринку автогазу. Також Антимонопольний комітет оштрафував на 41 млн грн відразу п’ять найбільших мереж АЗС за узгоджене підвищення цін на скраплений газ в кінці літа 2017 року.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас