Створено новий носій інформації на кристалах солі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено новий носій інформації на кристалах солі

Технології&Авто
1680
Системи зберігання даних все активніше розвиваються з кожним роком. Ще на початку 2000-х обсягу DVD-дисків цілком вистачало для більшості потреб. Потім настала епоха Blu-Ray і SSD-накопичувачів. Зараз щосили ведуться розробки пам’яті на основі ДНК, але вчені з Австралії запропонували щось нове: вони хочуть використовувати малопотужний лазер і нанокристали солі.
За нове дослідження відповідає команда відразу трьох вищих закладів Австралії: експерти університетів Південної Австралії, Аделаїди і Університету Нового Південного Вельсу.
В основі технології лежить вплив малопотужним лазером на нанокристали солі, які мають флуоресцентні властивості. За допомогою певних шаблонів лазер може передавати дані і записувати їх.
За словами одного з авторів роботи доктора Ніка Рісена, «флуоресценція нанокристалів солі може представляти собою перспективну альтернативу традиційним HDD і SSD, а також Blu-Ray дисків».
Більш того, новий метод є «багатошаровим», тобто 1 нанокристал може зберігати декілька біт даних, які, до того ж, є перезаписуваними. Технологія дає можливість використовувати малопотужні лазери, що робить її доступною для споживчої електроніки.
Використовуючи «шаблони зміни поведінки лазера», ученим вдалося добитися того, що лазерний промінь може як передавати, так і зчитувати дані, а нанокристали солі можна вбудувати в пластик, скло або будь-який інший матеріал, надавши їм практично будь-яку форму, що робить такі носії інформації в перспективі дуже зручними.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас