Рада ухвалила закон про маркування органічної продукції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила закон про маркування органічної продукції

Казна та Політика
1389
Верховна Рада у вівторок ухвалила в другому читанні і в цілому закон №5448-д про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
За прийняття документа проголосували 237 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.
Законопроектом пропонується ввести штраф за реалізацію продукції з органічним державним логотипом за відсутності сертифіката для юросіб – в розмірі восьми мінімальних заробітних плат (МЗП), для фізосіб-підприємців – у розмірі п’яти МЗП.
Документом пропонується зобов’язати виробників щорічно проходити сертифікацію органічного виробництва для підтвердження відповідності вимогам законодавства в цій сфері, декларувати обсяги органічної продукції, яка вводиться в обіг, і погоджувати маркування органічної продукції з органом сертифікації.
Оплата послуг з проведення сертифікації органами сертифікації здійснюється на договірних засадах. Термін дії сертифіката органічного виробництва та обігу становить 15 місяців з дати його видачі.
Метою законопроекту є вдосконалення основ правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у зазначеній сфері.
Очікується, що реалізація положень закону сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків її збуту.
Крім цього, буде гарантувати споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності в сфері виробництва та обігу органічних продуктів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас