Українців чекають нові ціни на газ: скільки доведеться платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців чекають нові ціни на газ: скільки доведеться платити

Енергетика
7723
Вже у жовтні, згідно з різними пропозиціями, вартість блакитного палива для українців може зрости до 9,6-11,4 грн/куб.
На переході до “ринкових цін” наполягає МВФ, і без цього Україна втратить підтримку цілого пулу кредиторів, передає Обозреватель.
“Замість діючих 6,9 грн за кубометр українці вже в жовтні будуть платити 11,47 грн/куб (або 8,8 грн без ПДВ). Такий підрахунок зроблений за формулою “хаб плюс”. Тобто до вартості газу на німецькому хабі NCG додали витрати на транспортування з Німеччини, податки і націнку”, – йдеться в повідомленні.
Також існує варіант “хаб нуль”, запропонований Міненерго.
“У ньому, з одного боку, пропонують не включати витрати на транспортування з Німеччини (що логічно, бо більшу частину блакитного палива Україна видобуває самостійно і не транспортує з німецького хабу); а з іншого – з якоїсь причини в 4 рази збільшують максимальні доходи обленерго”, – сказано в матеріалі.
У МВФ неодноразово заявляли, що вартість “блакитного палива” для простих українців і промисловості повинна бути рівною і формуватися ринком.
Згідно із законом, промисловість може вибирати, у кого і за яким тарифом купувати газ. Така можливість забезпечена і українцям. Але щоб захистити населення від високих тарифів, Кабінет міністрів своєю постановою тимчасово встановлює спеціальні зобов’язання “Нафтогазу”.
Поки діють такі зобов’язання, повноцінно ринок газу в Україні не запрацює.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас