Ніна Бец: відкриття рахунку в європейському банку. З чого почати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ніна Бец: відкриття рахунку в європейському банку. З чого почати?

Фондовий ринок
2578
З кожним днем працювати з європейськими банками стає все складніше. Якщо колись відкриття банківського рахунку займало від кількох днів до декількох тижнів, то зараз ця процедура може затягнутись до шести місяців.
Посилюються заходи боротьби з фінансування тероризму та відмивання коштів. Діяльність банків пильно контролюється, а ті в свою чергу, остерігаючись великих штрафів, детально вивчають своїх клієнтів.
Для чого потрібні рахунки в іноземних банках?
Якщо ви плануєте вести бізнес в країнах ЄС, то для зручності роботи з вашими контрагентами вам необхідно мати відкритий рахунок в банку такої країни. На даний рахунок ви зможете приймати кошти в євро (чи доларах), у вас не буде обов’язку здійснювати продаж валюти, на відміну, якщо б дане надходження було здійснено на відкритий рахунок в українському банку.
Такі банки надійніші, більшість з них має 100-літню історію, належним чином захищені державною політикою від впливу негативних зовнішніх чинників.
Найкраще, коли юрисдикція вашого банку співпадає з юрисдикцією вашого бізнесу. В деяких країнах при реєстрації компанії вимагається відкриття рахунку в місцевому банку для здійснення внеску до статутного капіталу. Даний рахунок в подальшому можна буде використовувати в вашій діяльності.
Якими критеріями керуватись?
В першу чергу необхідно визначитись, який рахунок вам потрібен – ощадний чи розрахунковий.
Оскільки, банки таких юрисдикцій, як Швейцарія, Ліхтенштейн, Люксембург в своїй більшості орієнтовані на ощадні рахунки. Обов’язковою умовою, щоб банк погодився з вами співпрацювати, є можливість розміщення на рахунку так званого «незнижуваного залишку». Обслуговування в них досить коштовне.
З іншої сторони – угорські, естонські та кіпрські банки більше націлені на відкриття операційних рахунків і вартість обслуговування в них є дешевшим.
Після того як ви визначились з видом рахунку, пропонуємо звернути увагу на:
  • рейтинг банку;
  • його клієнтоорієнтованість.
Існують різноманітні міжнародні рейтинги банків, де ви зможете перевірити той чи інший банк. Рейтинги банків готуються міжнародними агентствами, для проведення дослідження залучається більше 4,5 тис. Експертів.
Експерти визначають, у яких банках найбільш привабливі умови для інвестування, відображають рівень ліквідності та стабільності банку. Адже вигідні умови не завжди говорять про те, що банк зможе їх надавати протягом тривалого періоду часу.
Цей банківський рейтинг складено відповідно до балансової інформації, що входить до банківського альманаху від 15 травня 2018 року.
Також рекомендуємо окремо звернути увагу на те, хто входить до складу засновників банку, з якими банками-кореспондентами він працює, в яких валютах ви зможете відкрити рахунок.
Щодо клієнтоорієнтованості, то тут в першу чергу необхідно з’ясувати, чи працює банк з бенефіціарами-виходцями з пострадянских країн, тому що деякі європейські банки категорично відмовляються співпрацювати з представниками українського бізнесу.
Перевірити клієнтоорієнтованість банку ви можете дуже просто:
1. Зайшовши на сайт банку. На сайтах деяких європейських банків міститься інформація для російськомовних клієнтів, що одразу свідчить про зацікавленість банку в такого роду клієнтах;
2. Зателефонувати напряму в банк та запитати, чи працює банк з українськими бенефіціарами.
Які вимоги до клієнтів у європейських банків?
Європейські банки висувають досить широкий перелік вимог щодо самого бенефіцара та його бізнесу.
Щодо особи бенефіціара, то його досвід роботи, освіта повинні бути пов’язані з профілем його бізнесу. Бенефіціар повинен мати змогу підтвердити джерело своїх доходів. Бажаним є наявність пов’язаного бізнесу в Україні.
Щодо компанії бенефіціара, то вона повинна мати податковий номер, наявний офіс в юрисдикції ведення бізнесу, а також прямих контрагентів в юрисдикції відкриття банківського рахунку.
В майбутньому, щоб банк не закрив ваш рахунок, ви повинні бути готові до того, щоб компанія генерувала реальний дохід на рахунку, а ви могли надати аудовану фінансову звітність по компанії.
Які документи та яку інформацію необхідно надати?
Банк хоче знати свого клієнта, тому перелік необхідних документів не є вичерпним і він вправі дозапитувати додаткову інформацію на момент відкриття рахунку.
Базово клієнту необхідно надати копії статутних документів по його компанії, копію паспорта, підтвердження місця проживання бенефіцара та його резюме.
Інформацію по структурі бізнесу та планованому річному обігу коштів на рахунку.
Перелік контрагентів, з якими плануєте працювати, а також проекти договорів з ними.
Вся інформація повинна бути максимально прозорою, логічною та зрозумілою.
Також необхідно враховувати, що в рамках процедури «знай свого клієнта» банк може потребувати особисто зустрітись з бенефіціаром на фінальному етапі відкриття рахунку.
Умови користування таким рахунком
В випадку позитивного рішення банку, ви отримаєте вітальний лист банку разом з інструкціями з користування інтернет-банкінгом та умовами здійснення всіх транзакцій.
Щоб в подальшій роботі з банком не виникало жодних труднощів, необхідно дотримуватись наступних правил:
  • всі транзакції повинні здійснювати в рамках раніше заявленого виду діяльності компанії;
  • необхідно вчасно повідомляти банк про зміну керівництва компанії, її адреси чи інших контактних даних.
Підсумовуючи все вищевикладене, можна зробити висновок, що відкрити рахунок в європейському банку стало непросто, але це все ще можливо.
Нина Бец, юрист юридической фирмы ICF Legal Service
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас