Нафтогаз подав новий позов проти Газпрому на $12 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз подав новий позов проти Газпрому на $12 млрд

Фондовий ринок
617
НАК “Нафтогаз України” подала в Стокгольмський арбітраж новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит в рамках чинного контракту з російським Газпромом. Сума вимог становить мінімум $11,58 млрд.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нафтогазу в п’ятницю, 6 липня.
“Нафтогаз вимагає перегляду тарифу з березня 2013 року і попередньо оцінює свої грошові вимоги в $11,58 млрд, не рахуючи відсотків”, – заявили в НАКу.
Контракт на транзит між Нафтогазом і Газпромом дає сторонам можливість вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню.
У своєму рішенні від 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж з процедурних причин відхилив вимогу Нафтогазу про перегляд тарифу.
“Таким чином вимога Нафтогазу про перегляд тарифу по суті залишилася невирішеною”, – підкреслили в українському держхолдингу.
У березні 2018 року “Нафтогаз” направив Газпрому запит на перегляд тарифу та ініціював переговори згідно з контрактом. Підставами для запиту були істотні зміни на газовому ринку Європи, зокрема правил встановлення тарифів на транзит, після підписання контракту в січні 2009 року, а також невідповідність тарифу європейському рівню.
У НАКу відзначили, що Газпром зайняв неконструктивну позицію на переговорах, “змусивши Нафтогаз звернутися в арбітраж, як це передбачено в контракті”.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас