Авіакомпанії зобов'яжуть виплачувати компенсацію за затримку рейсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авіакомпанії зобов'яжуть виплачувати компенсацію за затримку рейсів

Фондовий ринок
1064
Чартерні скандали в Україні привернули увагу не тільки міністерських чиновників, але і народних депутатів. Пригоди туристів, які цілодобово чекають на свої рейси, на думку парламентаріїв, не лізуть ні в які ворота. А тому пропонують поміняти правила виплати компенсацій, які належать мандрівникам.
Законопроектом №8548, який зареєстрований у Верховній Раді 3 липня, нардепи Дмитро Білоцерківець та Сергій Алексеєв пропонують імплементувати в українське законодавство європейські правила компенсацій за затримку рейсів.
У пояснювальній записці до документа вони уточнюють, що, незважаючи на те, що норми європейського регламенту №261/2004 імплементовані у Повітряний кодекс України, вони передбачають, що авіакомпанії зобов’язані виплатити компенсацію лише за скасування рейсу. Хоча аналогічні санкції до авіакомпаній в ЄС застосовуються і в разі затримок рейсів на термін більш ніж 3 години.
Законопроект усуває цю несправедливість і встановлює право туриста вимагати від авіакомпанії компенсацію, якщо його літак не вилетів вчасно. Зокрема, за затримку рейсу з вини перевізника на більше ніж 3 години пасажиру належить виплатити:
  • 250 євро – для рейсів дальністю до 1500 кілометрів;
  • 400 євро – для рейсів дальністю від 1500 до 3500 кілометрів;
  • 600 євро – для рейсів дальністю понад 3500 кілометрів.
Аналогічні норми діють для скасованих з вини авіакомпанії рейсів.
Так, виплата грошової компенсації не означає, що перевізник може не оплачувати пасажирам готель, харчування та трансфер з аеропорту, якщо рейс перенесено на наступний день. А при затримці рейсу на строк понад 5 годин компанія повинна буде на додачу до сплаченого штрафу нагодувати всіх туристів за свій рахунок.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас