З 2019 року колектори стануть активнішими - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 2019 року колектори стануть активнішими - юрист

Кредит&Депозит
4312
З 1 січня 2019 року банки повинні формувати резерви під проблемних боржників у розмірі 100% виданого кредиту, тому сьогодні банки проводять детальний аналіз клієнтської бази, щоб виявити проблемних боржників і сформувати кредитні портфелі для продажу їх колекторам.
Згідно з новими вимогами НБУ, якщо боржник значиться в реєстрі боржників, то будь-який інший банк також повинен сформувати резерви під виданий йому кредит.
«Основний ажіотаж очікується ближче до Нового року, коли банки вже остаточно сформують кредитні портфелі і будуть готові виставити їх на продаж колекторським компаніям», – говорить керуючий партнер Адвокатського бюро «Штокалов і Партнери» Єгор Штокалов.
Експерти запевняють, що колектор та банк мають обсяг прав і формальні погрози колекторів не несуть жодного юридичного навантаження, а тільки хочуть натиснути психологічно.
«Для більшості фізичних осіб приходять повідомлення про наявність у них боргу до 500 грн. і погрози звернутися до суду. Аналізуючи такі листи, слід звернути увагу, що на сьогоднішній день судовий збір за звернення до суду з позовом про стягнення складає понад 1700 грн., відповідно втрачається рентабельність судового процесу за боргами менше ніж 1700 грн», – підкреслює Єгор Штокалов.
Колектори також займуться і компаніями з простроченими кредитами. За словами юристів, банкам вигідно чистити свій баланс за рахунок дрібних і незабезпечених кредитів. У таких випадках найчастіше проведення робіт зі стягнення не дає відчутних результатів, а репутаційні ризики банку перекривають очікуваний дохід.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас