Профіцит зведеного платіжного балансу в травні склав $266 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профіцит зведеного платіжного балансу в травні склав $266 млн

Казна та Політика
873
Профіцит зведеного платіжного балансу в травні, за попередніми даними Національного банку, склав 266 млн доларів.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.
У травні платіжний баланс зведено з профіцитом на рівні 266 млн доларів.
Водночас через виплати на користь МВФ міжнародні резерви на початок червня скоротилися на 1,6% до 18,2 млрд доларів, що покриває 3,2 місяця майбутнього імпорту.
У травні сальдо поточного рахунку платіжного балансу, як і в минулому році, було близьким до нуля в порівнянні з профіцитом у квітні (0,2 млрд доларів) через розширення дефіциту торгівлі товарами.
У січні-травні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу збільшився до 415 млн доларів (з 308 млн доларів за аналогічний період минулого року).
Обсяги експорту товарів у травні склали 3,6 млрд доларів, що на 13,2% більше, ніж у минулому році.
Регулятор відзначає, що сприятлива зовнішня цінова кон’юнктура підтримувала зростання експорту, проте темпи зростання знизилися через вичерпання перехідних запасів зернових і олійних культур.
В результаті обсяги експорту продовольчих товарів в травні зменшилися на 3,3% в річному вимірі.
Водночас збереження сприятливої зовнішньої цінової кон’юнктури і збільшення виробництва окремої хімічної продукції забезпечило високі темпи зростання експорту продукції металургії (30,2% у річному вимірі) та хімічної промисловості (49,2%).
В цілому за п’ять місяців 2018 року експорт товарів зріс на 11,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 17,8 млрд доларів.
Обсяги імпорту товарів у травні склали 4,6 млрд доларів, у порівнянні з травнем минулого року імпорт збільшився на 15,5% внаслідок високих цін на енергоносії та сталого зростання внутрішнього попиту.
Крім того, через зростання світових цін на нафту вартісні обсяги імпорту нафтопродуктів збільшилися на 42,3% в річному вимірі, природного газу – на 8,4% р/р, а високий внутрішній попит зумовив зростання імпорту продукції машинобудування на 17,8% р/р.
Всього за січень-травень імпорт товарів зріс на 14,3% рік до року і склав 21,1 млрд доларів.
Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у травні склав 307 млн ​​доларів (у травні минулого року – 339 млн доларів) і був забезпечений приватним сектором (як банками, так і реальним сектором).
Водночас на тлі здійснення державою платежів з погашення гривневих ОВДП у власності нерезидентів та погашень за позиками чистий відтік за операціями державного сектору склав 113 млн доларів.
Надходження прямих іноземних інвестицій залишились на рівні попередніх місяців (150 млн доларів), проте більше половини від їх загального обсягу було направлено до банківського сектору в результаті операцій з переоформлення боргу в статутний капітал.
За січень-травень 2018 року чисті надходження прямих іноземних інвестицій склали 719 млн доларів.
Всього за січень-травень 2018 року чистий приплив коштів за фінансовим рахунком склав 701 млн доларів.

Довідка Finance.ua:

  • У 2017 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу, за попередніми даними НБУ, становив 3,8 млрд доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас