Необхідність поповнення валютних резервів пом'якшує монетарну політику НБУ - Рада НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Необхідність поповнення валютних резервів пом'якшує монетарну політику НБУ - Рада НБУ

Казна та Політика
623
Рада Національного банку України (НБУ) 26 червня схвалила оцінку діяльності правління з проведення політики обмінного курсу та валютного регулювання в січні-травні 2018 року, зазначивши, що необхідність поповнення міжнародних резервів обмежувала можливості щодо забезпечення максимальної узгодженості валютної та монетарної політики.
“З одного боку, для зниження інфляції Нацбанк проводив більш жорстку монетарну політику завдяки високим відсотковим ставкам. Однак з іншого – поповнення міжнародних резервів призводило до розширення пропозиції гривні, що є певним пом’якшенням монетарної політики і трохи знижує дієвість процентного каналу монетарної політики”, – констатує Рада НБУ в прес-релізі в середу.
У ньому наголошується, що зміцнення гривні на 6,9% за січень-березень сприяло зниженню рівня доларизації вітчизняної економіки і, відповідно, послабленню вразливості вітчизняної фінансово-економічної системи до зовнішніх шоків.
“Режим плаваючого обмінного курсу був дотриманий, а його динаміка визначалася, насамперед, попитом і пропозицією на валютному ринку України. Водночас поточні фінансово-економічні процеси в Україні і світі все ж таки можуть створювати певні ризики стабільності гривні”, – прокоментував результати засідання Ради її голова Богдан Данилишин.
Рада констатувала, що динаміка попиту і пропозиції на безготівковому валютному ринку і динаміка курсу були обумовлені, насамперед, фундаментальними факторами і залежали від стану економіки України та зовнішньоекономічної кон’юнктури. Зокрема, близько 80% операцій з купівлі і продажу валюти на міжбанку здійснювалися для обслуговування експортно-імпортних операцій.
Рада зазначила, що динаміка потоків капіталу вимагає подальшого моніторингу, враховуючи можливе посилення її впливу на курс під час пікових навантажень за зовнішнім боргом і здійснення значних обсягів операцій з його погашення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас