З липня в Україні почнуть округляти чеки при розрахунку готівкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З липня в Україні почнуть округляти чеки при розрахунку готівкою

Особисті фінанси
3216
З 1 липня підприємства торгівлі і сфери послуг у разі відсутності монет дрібних номіналів робитимуть заокруглення загальних в чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги).
Про це повідомив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.
НБУ впевнений, що правила округлення будуть застосовуватися справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків, – підкреслив він. – Застосування правил округлення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян і дасть можливість скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу понад 90 млн грн на рік”.
Такий ефект вдасться досягти завдяки припиненню з 1 липня карбування і випуску в готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і продовження карбування і випуску тільки монет номіналами 10 і 50 копійок.
Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, введених в обіг раніше, і надалі будуть використовуватися як засіб платежу (грошова одиниця України – гривня і надалі буде дорівнювати 100 копійкам).
Округлення буде застосовуватися лише в разі відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою.
При цьому, округлення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків.
Заокруглення торкнеться тільки загальних сум розрахунків готівкою в чеку і розрахунків в акті про видачу коштів або іншому документі, який оформляється при поверненні коштів у разі повернення товару.
Округлення відбуватиметься за такими математичними правилами:
1) сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, округляється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
2) сума, яка закінчується від 5 до 9 копійок, округляється у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас