Безпілотник навчили просочуватися у вузькі отвори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безпілотник навчили просочуватися у вузькі отвори

Технології&Авто
381
Японські інженери сконструювали модульну мультироторну платформу, яка може на льоту змінювати форму залежно від виконуваного завдання. Це дозволяє дрону протискуватися через вузькі отвори або захоплювати вантаж за допомогою трансформованої рами.
Доповідь було представлено на конференції ICRA 2018, коротко про розробку розповідає IEEE Spectrum.
На вантажні безпілотники зазвичай встановлюють стаціонарний бокс, який прикріплений до рами і дозволяє перевозити вантаж, що вкладається в існуючі виміри. Незважаючи на простоту такого підходу, у нього є очевидний недолік — у контейнер не поміститься занадто великий об’єкт, а невеликий вантаж іноді доводиться додатково фіксувати в контейнері, заповнюючи порожнини.
Минулого року інженери з Токійського університету несподіваним чином вирішили цю проблему і представили прототип безпілотника, який обіймав коробки, змінюючи на льоту свою форму.
Однак цей апарат міг здійснювати тільки порівняно прості трансформації в двох площинах.
Тепер ця ж група інженерів побудувала мультироторний безпілотник-трансформер під назвою Dragon.
Дрон являє собою модульну платформу, де кожен модуль оснащений власною батареєю, обчислювальним модулем і парою роторів, а з’єднання модулів відбуваються через поворотні вузли з електромоторами. Керуються всі модулі комп’ютером Intel Euclid.
Завдяки такій конструкції Dragon може на льоту змінювати свою форму і з традиційної «квадрокоптерної» форми, наприклад, перетворитися на зигзаг або літеру L, при цьому безпілотник, на відміну від попереднього прототипу, здатний виконувати складні маневри, згинаючись в об’ємну фігуру.
Це дозволяє не тільки захоплювати вантажі, але і змінювати геометрію рами в польоті, щоб протискуватися через невеликі отвори.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас