Вчені створили мікролазери, які світяться, для вивчення роботи мозку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили мікролазери, які світяться, для вивчення роботи мозку

Технології&Авто
288
Міжнародна команда вчених з лабораторії в Берклі розробила мікролазери, що світяться, а за розміром вони менші, ніж еритроцити.
Відкриття відбулося випадково: дослідники виявили, що п’ять полімерних кульок, змішаних з частками інших речовин, можуть випромінювати світло при впливі інфрачервоних променів. Їх використовуватимуть для того, щоб вивчати роботу мозку.
За їхніми словами, такий набір речовин здатний випромінювати світло приблизно п’ять годин, навіть якщо ви занурює їх в інше середовище – наприклад, в кров.
Вчені також уточнили, як може застосовуватися їхня розробка. Вони відзначають, що, в першу чергу, лікарі зможуть контролювати роботу нейронів, а також швидко виявляти хімічні зміни в організмі. Раніше це могло займати дні або місяці – критичний термін для розвитку хвороби.
«Спочатку ці мікролазери працювали тільки в повітрі, що було неприємно, тому що ми хотіли ввести їх в живі системи. Але ми знайшли просту хитрість і занурили їх в сироватку крові, яка покриває кульки білками. Тепер вони поводяться в рідині інакше і можуть бути корисні для діагностики», – зазначили в команді.
Команда зазначає, що їхнє відкриття було багато в чому випадковим, але тепер воно може допомогти тисячам пацієнтів. За їхніми планами, розробка буде використовуватися лікарями вже в 2020 році.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас