Казахстан має намір посилити моніторинг валютних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан має намір посилити моніторинг валютних операцій

Світ
173
Парламент Казахстану на засіданні в четвер прийняв в остаточному читанні закон, спрямований на посилення моніторингу валютних операцій і скорочення розрахунків в іноземній валюті на території республіки.
Згідно з текстом прийнятого закону “Про валютне регулювання та валютний контроль”, передбачається, що впровадження норм, що містяться в документі, підвищить ефективність валютного контролю, в тому числі з метою протидії виведенню грошей з країни.
“Перше – надання резидентом фінансової позики нерезиденту, що передбачає погашення шляхом зарахування грошей на рахунки в Казахстані. Друге – надання нерезидентам фінансової позики резиденту, які не передбачають переказ грошей на рахунки в Казахстані. Третє – надання резидентами безвідсоткової фінансової позики неафілійованому нерезиденту на термін понад 720 днів. Четверте – операції з оплати експорту або імпорту з терміном репатріації понад 720 днів. Такі операції будуть здійснюватися банками тільки при наданні резидентом дозволу на передачу інформації органам валютного контролю”, – заявляв раніше глава Нацбанку Даніяр Акішев, представляючи документ депутатам під час першого читання.
Закон також передбачає визнання філій іноземних організацій в якості резидентів Казахстану. За даними Нацбанку, в даний час у республіці зареєстровано 4,5 тис. філій іноземних організацій.
“Після повного вступу в СОТ (Світової організації торгівлі – ІФ) очікується значне збільшення їх (філій іноземних організацій – ІФ) кількості. Це призведе до збільшення платежів в іноземній валюті усередині країни, що не відповідає національним інтересам. У зв’язку з цим пропонується перевести розрахунки філій іноземних організацій з казахстанськими компаніями на тенге. Зміни не зачіпають компанії, діяльність яких регулюється угодами, укладеними від імені держави. Вони залишаться в статусі нерезидента”, – зазначив глава Нацбанку.
Закон також передбачає розширення охоплення валютних операцій моніторингом з одночасним спрощенням процедур збору інформації про валютні операції. Це, на думку розробників документа, дозволить скоротити терміни обслуговування банками платежів по валютних операціях.
Процедура облікової реєстрації пошириться на договори щодо експорту та імпорту робіт і послуг. За словами голови Нацбанку, це забезпечить повне охоплення договорів для підвищення ефективності валютного контролю і повернення валютної виручки в країну.
Основними цілями прийняття закону є адаптація валютного законодавства Казахстану до розвитку інтеграційних процесів з урахуванням світової практики і вдосконалення правового механізму, що забезпечує регулювання відносин, що виникають у сфері валютного регулювання і валютного контролю.
Закон також покликаний розширити доступ до операцій на біржовому валютному ринку для професійних учасників ринку цінних паперів.
У документі уточнюються питання обігу валютних цінностей на території Казахстану та переліку дозволених між резидентами валютних операцій з урахуванням змін, внесених до чинного законодавства, а також в рамках заходів з дедоларизації.
Закон передбачає збереження принципів ліберального валютного режиму. У поняття “валютні операції”, зокрема, включені передача валютних цінностей в довірче управління або на підставі договору про надання брокерських послуг.
Крім того, професійним учасникам ринку цінних паперів надано право купувати і продавати безготівкову іноземну валюту на внутрішньому валютному ринку. Законопроектом надається право небанківським обмінним пунктам на купівлю і продаж золотих мінізливків, випущених Нацбанком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас