Омелян спрогнозував нове зниження портових зборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Омелян спрогнозував нове зниження портових зборів

Казна та Політика
168
Знижувати портові збори до кінця 2018 року поки не планується, з урахуванням їх 20%-вого зменшення з початку року. Але в той же час повернутися до цього питання можна буде з 2019 року.
Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією (ЄБА), передає Інтерфакс-Україна.
“Думаю, з 2019 року буде чергова хвиля”, – сказав він, додавши, що перспектива такого зниження буде більш зрозуміла після аналізу роботи портової галузі в першому півріччі.
Але поки що попередні результати не надто райдужні: незважаючи на зниження портових зборів на 20%, вантажообіг в українських портах скоротився на 3%, зазначив керівник держпідприємства Адміністрація морських портів України (АМПУ) Райвис Вецкаганс.
“Держава пішла назустріч, а вантажообіг впав. У чому проблема?”, – здивувався голова АМПУ.
У свою чергу, представники бізнесу заявили, що без зниження портових зборів падіння вантажообігу могло бути більшим. Вони також знову закликали Мінінфраструктури та АМПУ прислухатися до рекомендацій Світового банку (СБ) про необхідність знизити завищені портові збори в Україні на 50%.
Омелян вказав, що приватні порти здатні знижувати ставки і в окремих випадках демпінгують. За його словами, зокрема, стався обвал ставок по зерновим вантажам.
Вецкаганс зазначив, що можливості для подальшого зниження портових зборів у АМПУ невеликі, бо необхідно надолужувати інвестиції в інфраструктуру, а також утримувати ряд нерентабельних портів і роздуту соціальну сферу. Він додав, що Мінфін також виступає категорично проти скорочення розміру дивідендів АМПУ і відрахувань держпідприємства в бюджет.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас