"Нафтогаз" побоюється реструктуризації "Газпромом" своїх активів у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" побоюється реструктуризації "Газпромом" своїх активів у Європі

Енергетика
382
НАК “Нафтогаз України” побоюється, що ПАТ “Газпром” (РФ) за час призупинення процедури виконання рішення Стокгольмського арбітражу зможе реструктуризувати свої активи в Європі, щоб уникнути примусової виплати $2,6 млрд і відсотків.
Про це йдеться в зверненні “Нафтогазу” до Апеляційного суду Швеції, текст якого має агентство “Інтерфакс-Україна”, в якому НАК аргументує необхідність скасування наказу про призупинення процедури виконання рішення арбітражу.
В українській компанії вважають, що на це, зокрема, вказує факт відмови низки дочірніх компаній “Газпрому” співпрацювати з судовими виконавцями і готовність надавати їм реєстри.
Крім того, в короткостроковий період підготовки НАК клопотання про арешт закордонного майна “Газпрому” п’ять її “дочок” заявили, що російська компанія більше не є їхнім власником. В “Нафтогазі” не вважають це збігом.
В іншій частині документа НАК пояснює неспроможність тверджень “Газпрому” про начебто втручання в процес прийняття рішення Стокгольмським арбітражем сторонньої особи. Зокрема, “Нафтогаз” наводить свідчення головного арбітра в розгляді між компаніями, який стверджує, що вказана російською компанією особа не брала участі в прийнятті будь-якого рішення.
Крім того, НАК ставить під сумнів відповідні висновки залученого російською компанією лінгвіста і використаної ним програми, за допомогою яких “Газпром” розраховує на скасування рішення щодо транзитного контракту.

Довідка Finance.ua

  • Стокгольмський арбітраж присудив виплату “Газпромом” “Нафтогазу України” штрафу в розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. “Газпром” направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення.
  • За підсумками двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу “Газпром” зобов’язаний виплатити НАК $2,56 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас