"Укртатнафта" пропонує привести акцизи на бензин і дизпальне до єдиної ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта" пропонує привести акцизи на бензин і дизпальне до єдиної ставки

Енергетика
548
ПАТ “Укртатнафта” звернулося до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) з пропозицією привести акцизи на бензин і дизпальне до єдиної ставки EUR164 за 1 тис. літрів, акциз на скраплений газ – підвищити до EUR 87 за 1 тис. літрів, повідомляє прес-служба компанії.
У компанії нагадують, що зараз акциз для бензинів закріплений на рівні EUR213,5 за 1 тис. літрів, тоді як для дизпального він становить EUR139,5 за 1 тис. літрів, а скрапленого газу – лише EUR52 за 1 тис. літрів.
“Пропонується вирівняти ставки акцизного податку для бензинів і дизельного пального на рівні EUR164 за 1 тис. літрів і встановити ставку податку на скраплений газ в два рази меншу, ніж на бензин (EUR87 за 1 тис. літрів)”, – йдеться в повідомленні.
В “Укртатнафті” зазначають, що непропорційне оподаткування різних видів пального призвело до викривлення структури попиту.
“Надмірне податкове навантаження на бензин і, навпаки, податкові преференції для дизпального і скрапленого газу сформували таку структуру споживання в Україні, коли не може нормально працювати жоден вітчизняний НПЗ, а внутрішній попит можна задовольнити тільки за рахунок імпорту”, – цитує прес-служба голову правління “Укртатнафти” Павла Овчаренка.
У компанії підкреслюють, що імпорт скрапленого газу зростає насамперед з Росії. “Обсяг імпорту скрапленого газу зі країни-агресора за період 2013-2017 рр. збільшився у вісім разів, досягнувши 50% загального споживання на вітчизняному ринку, що при зупинці поставки може призвести до паливного колапсу і загрожує енергетичній безпеці та незалежності України”, – зазначають в прес-службі.
В “Укртатнафті” додають, що вітчизняні НПЗ можуть збільшити виробництво бензинів, які при зниженні акцизу зможуть конкурувати зі скрапленим газом імпортного походження. У компанії прогнозують зростання надходжень до державного бюджету за рахунок збільшення переробки в Україні, за підтримки їхньої ініціативи, на рівні 4,7 млрд грн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас