Інтернет-кабелі між континентами будуть стежити за землетрусами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтернет-кабелі між континентами будуть стежити за землетрусами

Технології&Авто
193
Глобальна мережа кабелів, яка знаходиться на дні океанів, може бути корисна не тільки для передачі цифрової інформації між континентами. Ці оптоволоконні кабелі можуть також служити підводними детекторами землетрусів, повідомляють дослідники з університету Каліфорнії.
Майже всі сейсмічні станції по всьому світу базуються на суші, залишаючи багато океанічних землетрусів непоміченими. Використання більш ніж мільйона кілометрів підводних кабелів для моніторингу землетрусів на морському дні стали «великим кроком вперед для вивчення надр Землі», зазначила керівник групи сейсмологів Барбара Романович.
Більш того, кабелі можуть зміцнити систему оповіщення про цунамі. «Чим більше [сейсмічних] станцій входять у систему попередження про цунамі, тим швидше вона буде працювати», — говорить співавтор дослідження Річард Лакетт, сейсмолог Британської геологічної служби в Единбурзі.
Для того щоб використовувати кабель радіозв’язку як сейсмічний датчик, дослідники спрямовують лазер в один кінець оптоволокна і стежать за світлом, що виходить з іншого кінця. Коли сейсмічна хвиля рухає кабель, вона спотворює лазерний промінь. Порівнюючи вихідний лазерний сигнал зі світлом, що виходить з кабелю, дослідники визначають, наскільки спотворений промінь на цьому шляху — і, таким чином, силу сейсмічної хвилі.
Оптоволоконні кабелі передають інформацію практично зі швидкістю світла і використовуються телекомунікаційними компаніями по всьому світу. Але вони також використовуються нафто- і газовидобувними компаніями для моніторингу невеликих поштовхів, викликаних бурильним обладнанням. При таких вимірюваннях потрібна характеристика кабелів під назвою «зворотне розсіювання», за його допомогою заміряють рух кабелів і записують сейсмічні події.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас