Через посуху в Україні очікується подорожчання хліба, борошна і макаронів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через посуху в Україні очікується подорожчання хліба, борошна і макаронів

Особисті фінанси
1630
Через посуху в Україні очікується неврожай зернових і як наслідок – подорожчання хліба.
На даний момент зафіксовано низькі врожаї зернових в Херсонській, Миколаївській і Запорізькій областях. Зібрані обсяги зернових удвічі менші за торішні (12-15 центнерів з гектара), повідомляє “Сьогодні”.
“У нас через пізню весну у багатьох місцях вимокнули озимі, пересівати їх ярими було пізно, бо відразу вдарила спека, тому буде недобір зерна”, — розповів головний агроном господарства в Чернігівській області Роман Бутенко.
Фермер з Черкаської області Юрій Похитун, який зробив у цьому році ставку на сою, змушений її штучно зрошувати, щоб не засохла, але каже, що збір все одно буде слабким. Укргідрометцентр дає більш обнадійливі прогнози на врожай.
Заступник міністра Мінагропроду Максим Мартинюк повідомив, що зберігається прогноз на врожай понад 60 млн т.
Експерти агроринку поки що не беруться прогнозувати, скільки буде коштувати тонна зерна на світовому і внутрішньому ринку.
“Ціну на зерно можна буде розрахувати через кілька місяців”, — відповів нам керівник служби бізнес-проектів “АПК-Інформ” Родіон Рибчинський.
“З 1 липня підвищаться соцстандарти, це спричинить зростання зарплат, продовжать дорожчати енергоносії. Це означає, що до осені можна очікувати зростання цін на 20-25% на білий хліб, борошно, макарони”, — говорить Дорошенко.
Виходить, що батон може подорожчати на 3,5-4 грн., кіло борошна вищого сорту — на 2-3 грн, макарони соцсортів — на 1-1,5 грн/кг.
Аграрії південних областей побоюються, що можуть недобрати до 40% і більше ранніх зернових, але фахівці Укргідрометцентру заспокоюють: за рахунок більш вологих північних і західних регіонів врожай у цьому році буде меншим лише на 10-15%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас