У Нацбанку попередили про можливі ризики для банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку попередили про можливі ризики для банківської системи

Казна та Політика
1388
Національний банк України опублікував макроекономічні ризики банківської системи України, які можуть призвести до настання фінансової та економічної кризи.
Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність, передає прес-служба НБУ.
Зокрема, в Нацбанку вважають, що наразі зовнішньоекономічні умови сприяли стабільному розвитку банківської системи. Так, наприклад, зростали світові ціни на сировину, яку експортує Україна.
«Проте дедалі жорсткіша монетарна політика в США підвищує ризики відпливу капіталу з країн, що розвиваються. Реалізація цих ризиків може мати негативний вплив на фінансову стабільність в Україні», — зазначають в Нацбанку.
Крім цього, там уточнюють, що наразі кошти клієнтів (кошти на рахунках та депозити) складають близько 80% загальних зобов’язань банків. Проте мова йде про короткострокові депозити. А отже, на думку представників НБУ, у разі настання зовнішнього шоку (кризи) у банків просто не вистачить ресурсів для того, щоб розрахуватись зі своїми клієнтами та за залученими кредитами.
Також в НБУ занепокоєні якістю оцінки банками своїх ризиків.
«Низка банків недостатньо консервативно оцінює ризики за кредитами фізичним особам та має занадто оптимістичні оцінки дефолтів позичальників», — зазначають в Нацбанку.
Також в НБУ повідомили, що для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності у середньостроковій перспективі Україна має отримати ще щонайменше 2 транші Міжнародного валютного фонду у межах чинної програми — тобто до весни 2019 року.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас