У НБУ пояснили, чому не знижують курс долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, чому не знижують курс долара

Валюта
16871
Національний банк України (НБУ) вже не визначає курс гривні, але постійно присутній на ринку: купує або продає валюту. Так, з початку 2018 року НБУ купив понад 1,2 млрд дол. у міжнародні резерви. Про те, як формується курс гривні, розповів голова НБУ Яків Смолій.
“Ми вже давно відійшли від фіксованого курсу. Курс зараз визначає не Національний банк, а ринок. Уряд використовує при складанні бюджету ті чи інші технічні, розрахункові показники, проте кон’юнктура ринку їх реалізації може і не сприяти. Якщо імпорт і експорт сьогодні формують інший курс, ніж закладено в бюджеті, ми в це втручатися не можемо”, – пояснив Смолій.
Він додав: НБУ стежить за тим, щоб не було сильних коливань курсу, оскільки вони збільшують невизначеність в економіці і заважають бізнесу і населенню ухвалювати довгострокові рішення”. За словами Смолія, НБУ постійно присутній на ринку.
“Ми приблизно орієнтуємося, який у нас обсяг пропозиції валюти та попиту на неї, і виходимо з того, що повинні нарощувати резерви, але одночасно і не повинні заважати ринку визначати курс гривні, який відповідає стану економіки. Ми всі вже бачили, до чого призводить підтримка курсу гривні на штучному рівні, відірваному від економічних реалій, — до накопичення дисбалансів і криз”, — підкреслив голова Нацбанку.
За його словами, якщо на короткий період вирівняти курс за допомогою тиску Нацбанку, це не вбереже від повторення кризової ситуації в майбутньому.
“Ми не можемо зациклюватися на короткостроковій ситуації і не можемо собі дозволити “одноразові” рішення, які не вирішують суті проблеми”, – підкреслив Смолій.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас