Смолій повідомив, коли очікує п'ятий транш МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смолій повідомив, коли очікує п'ятий транш МВФ

Казна та Політика
819
Голова Національного банку України Яків Смолій вважає, що Україна до осені може отримати п’ятий транш від Міжнародного валютного фонду
“Четвертий перегляд програми і отримання п’ятого траншу МВФ ми чекаємо восени. Україна брала на себе певні зобов’язання. Понад рік ми чекаємо перегляду через низку причин”, – сказав банкір в інтерв’ю.
За його словами, перша причина – формування ціни на газ за принципом імпортного паритету.
“Під це зобов’язання фінансування вже надійшло. Але ми його досі не виконали. Причини зрозумілі – піднімати тарифи на газ перед виборами ніхто не погоджується”, – зазначив Я. Смолій.
Друга причина, додав голова НБУ, – це Антикорупційний суд, закон про який цього тижня ухвалила Верховна Рада.
Раніше відправлений у відставку міністр фінансів України Олександр Данилюк заявляв, що Київ планував отримати черговий транш МВФ у червні.
“Підвищення соціальних стандартів — це, звичайно, добре, але жити насправді успішно і заможно можна тільки за рахунок реальних доходів, які створює економіка. Якщо ж замість створення умов для розвитку економіки, які підвищили б доходи і населення, і держави, розраховувати лише прийти до Національного банку, щоб він закрив брак коштів, то тут ми не знайдемо спільну мову. А в результаті таких дій інфляційні тиски посиляться і з’являться загрози, що інфляція перевищить наші цільові показники, тому однозначно наша монетарна політика буде жорсткою, – сказав голова Нацбанку. – Але якщо ми говоримо про структурні заходи, то змушені повертатися до питання співпраці з Міжнародним валютним фондом, адже кращої комплексної програми реформування економіки у нас, на жаль, немає”.
За словами Я. Смолія, в України є накопичені борги і щорічний держбюджет, і якщо щорічно ухвалювати бюджет з дефіцитом і не зменшувати його, то проблема ніколи не зникне.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас