Лікарі навчилися передбачати дату народження дитини без УЗД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лікарі навчилися передбачати дату народження дитини без УЗД

Технології&Авто
1387
Міжнародна команда дослідників продемонструвала фрагменти РНК матері, які пов’язані з розвитком дитини. За ним можна визначити приблизну дату народження, передає Naked Science, посилаючись на журнал Science.
Для перевірки гіпотези вчені провели два експерименти.
У першому вони залучили 31 вагітну жінку. Зразки крові 21 учасниці послужили основою для виділеної закономірності. Фахівці розробили статистичну модель, в яку включили дев’ять транскриптів РНК з імунної системи матері, печінки плода і плаценти. На основі цієї моделі вони оцінили період пологів інших десяти матерів. Точність прогнозу з розкидом в два тижні склала 45 відсотків. В аналогічній ситуації точність УЗД дорівнює 48 відсоткам.
Другий досвід присвячений недоношеним дітям. Вчені виділили сім фрагментів материнської РНК, які, на їхню думку, говорять про ранню народжуваність. Ці дані дозволили передбачити передчасні пологи у шести з восьми жінок (точність – 75 відсотків). Водночас, згідно з прогнозами, 25 з 26 вагітних народили в строк.
Один з авторів роботи Мадс Мілбі розповів про хід дослідження: “Я витратив роки, щоб зрозуміти, яка закономірність регулює ранні пологи. І тут ми знайшли частину генів, які очевидно вказували на цей ризик. Вперше за весь час у нас намітився справжній прогрес”. Експерти відзначають, що якщо цей тест надійде в клініки, то він значно здешевить прогнозування пологів”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас