Створено протез із штучною нервовою системою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено протез із штучною нервовою системою

Технології&Авто
428
Впродовж останніх років якість протезування зросла завдяки технологіям, таким як 3D-друк, а також новітнім робототехнічним розробкам. Протези стали більш зручними і функціональними. Проте тепер у протезів з’явиться якість, яка раніше була недоступною, – чутливість.
Про це повідомляє Іnteresting Еngineering.
Група дослідників зі Стенфордського і Сеульського університетів розробила штучну нервову систему, здатну обробляти інформацію з навколишнього світу подібно до людського тіла. Це дозволить відновити дотик у людей з ампутованими кінцівками.
Така чутливість дасть можливість навіть визначати букви шрифту Брайля.
“Ми сприймаємо шкіру як щось само собою зрозуміле, але це складна система сприйняття сигналів і прийняття рішень, – каже Женан Бао, організатор дослідження. – Ця штучна сенсорна нервова система – крок до створення сенсорних нейронних мереж, подібних шкірі, для різного застосування”.
Останніми роками в протезуванні було сотні нововведень. Наприклад, тепер можна керувати штучними кінцівками за допомогою своїх думок.
Деякі протези також мають датчики тиску, які допомагають контролювати силу стискання. Тим не менш, ці оновлення незмінно випускали з уваги, наскільки складною є нервова система людини.
Тому дослідники спробували відтворити велику мережу сигналів, які передають інформацію від наших кінцівок в мозок.
Унікальна штучна нервова система складається з трьох компонентів: сенсорного датчика, гнучкого електронного нейрона і штучного синаптичного транзистора.
Датчик реагує навіть на незначний дотик і посилає сигнали в нейрон. Потім ці імпульси переходять до транзистора, в основі якого лежить робота людської мережі нейронів.
Ця розробка є частиною більш масштабного проекту, присвяченого вивченню та імітації здатності шкіри розтягуватися, регенерувати та передавати сигнали в мозок.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас