Україна готується до нульового транзиту після будівництва "Північного потоку-2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готується до нульового транзиту після будівництва "Північного потоку-2"

Енергетика
4868
Україна розглядає можливість так званого нульового транзиту у разі завершення будівництва газопроводу “Північний потік-2”.
Про це в ефірі “Голосу Америки” заявила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталя Бойко.
“Всі розуміють критичний вплив цього проекту. Тут питання навіть не про інтереси німецьких інвесторів або окремих груп, а питання про зміщення балансу в Європі щодо впливу на енергетичну безпеку. Ми знаємо, що Росія чітко використовує газ як важіль впливу. І можливість реалізації такого потоку повністю змінить баланс в Європі і повністю змінить можливість інших країн мати незалежність від „Газпрому“ в певні моменти. Україна, звісно, також розглядає можливість так званого нульового транзиту. Ми розуміємо, які у нас є потенційні варіанти”, – сказала Бойко.
За її словами, Україна також розглядає можливість використання підземних газових сховищ як так званий газовий хаб.
“Розуміємо, що доведеться зробити з тією інфраструктурою, яка у нас є. Частину інфраструктури доведеться закрити, тому що нам потрібний певний обсяг транзиту для того, щоб її утримувати і щоб це було фінансово вигідно”, – пояснила заступник міністра енергетики.
Вона підкреслила, що немає жодних гарантій, які Росія могла дати Україні (щодо транзиту, — ред.).
“Ми не віримо, що можуть бути гарантії, які забезпечать нам визначений обсяг транзиту. Тому пропозиція Німеччини в цьому випадку для нас неприйнятна”, – підкреслила Бойко.
Зазначимо, раніше президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вкотре зазначив, що проект Північний потік-2 — “приватна ініціатива”. Однак уточнив, що інтереси України і Польщі повинні бути враховані, для чого треба знайти рішення, яке дозволить утримати транзит газу через Україну.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас