Економісти і бізнесмени попереджають про кризу при зриві програми з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти і бізнесмени попереджають про кризу при зриві програми з МВФ

Казна та Політика
3510
Українська держава стоїть на межі глибокої економічної кризи, єдиним прийнятним варіантом її недопущення є продовження фінансового співробітництва з Міжнародним валютним фондом (МВФ), прискорення реформ і боротьба з корупцією, йдеться у відкритому листі українському суспільству групи українських економістів та бізнесменів.
“У другій половині цього року український уряд має заплатити більш ніж $3 млрд кредиторам. У наступному році – близько $7 млрд. Цих коштів у держави немає, і джерела їх отримання поки що відсутні”, – констатують автори звернення.
Вони пояснюють, що невиплата боргу означає катастрофічну девальвацію гривні з неминучим стрімким зубожінням більшості українських громадян.
На їхню думку, для виплати боргу є три опції: продовження програми співпраці з МВФ; позики у приватних інвесторів і радикальне скорочення видатків бюджету.
“Опція з приватними інвесторами, насправді, означає лише відкладання проблеми на рік з подальшим ще більшим затягуванням боргового зашморгу. Оскільки гроші можна буде позичити не менше ніж під 8% або всі 10-12%”, – вважають автори листа.
Вони додають, що радикальне скорочення видатків бюджету на пенсії, зарплати, освіту, медицину і оборону малоймовірне. На думку його авторів, в України залишаються навіть не місяці, а кілька тижнів для правильного вибору варіанту дій перед тим, як парламент піде на канікули.
Серед підписантів голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ Іван Міклош, перший заступник голови ради НБУ і почесний президент Київської школи економіки (KSE) Тимофій Мілованов, голова академради KSE Юрій Городніченко, голова ради Незалежної асоціації банків України, старший радник Альфа-банку Роман Шпек, гендиректор ІК “Драгон Капітал” Томаш Фіала, голова правління ПУМБ Сергій Черненко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас