Знайдено бактерії, що харчуються миючими засобами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знайдено бактерії, що харчуються миючими засобами

Технології&Авто
532
Бактерії, виявлені у чистих приміщеннях, де збирають космічні апарати, виживають там навіть при нестачі поживних речовин, повідомляється в Astrobiology. Американські вчені провели модельний експеримент з мікроорганізмами, зібраними в приміщеннях, де збирали безпілотники, які працювали на Марсі, і виявили, що бактерії здатні харчуватися спиртами та миючими засобами, які використовують для обробки складских приміщень.
Для дослідження позаземного життя критично важливо, щоб на борту космічних апаратів не було біологічних забруднень. Тому NASA пред’являє жорсткі вимоги до чистоти під час складання, тестування та роботи апаратів. В тому числі поверхні в приміщеннях, де збирають космічні апарати, миють етиловим і ізопропіловим спиртом, а підлогу — миючим засобом Kleenol 30, до складу якого входить луг і похідне етиленгліколю. Тим не менш, навіть на чистих поверхнях залишається невелика кількість мікроорганізмів, у тому числі бактерії з роду Acinetobacter.
Ці бактерії живуть у ґрунті; деякі з них відомі як серйозне джерело лікарняних інфекцій. Один з видів, Acinetobacter radioresistens, стійкий до радіації. Непатогенні бактерії Acinetobacter були виявлені на поверхні апарата “Марс Одіссей” перед його запуском; на підлозі приміщень, де збирали посадковий модуль “Фенікс”, який досліджував Марс у 2008 році; на поверхнях всередині МКС і в питній воді на станції. При цьому, наприклад, під час складання «Марс Одіссей» кількість Acinetobacter збільшилася в 10 разів, незважаючи на регулярне миття приміщень, де збирали космічний апарат.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас