Україна ввійшла до топ-трійки світових лідерів з експорту меду - OОН — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна ввійшла до топ-трійки світових лідерів з експорту меду - OОН

Аграрний ринок
451
Минулого року Україна ввійшла до трійки світових лідерів з експорту меду.
Про це національний консультант продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Анна Бурка написала у Facebook.
“Китай залишається незмінним лідером серед світових експортерів меду з питомою вагою в загальному обсязі експорту, що дорівнює 19%. З істотним відривом за Піднебесною слідують Аргентина та Україна, з практично рівною часткою – по 10%. У підсумку, в 2017 році на топ-трійцю припадало близько 40% усіх обсягів експорту”, – зазначила експерт.
Вона зауважила, що на тлі першої десятки експортерів особливо виділяється Нова Зеландія. Незважаючи на відносно невеликі обсяги експорту меду – всього 11,1 тисяч тонн – середня вартість його перевищує 24,32 долара США за кілограм. Пояснення цьому феномену досить просте – поставки меду мануки (одного з найдорожчих видів меду). Окрім того, 80% меду, що йде на експорт – це фасована продукція.
“В Україні практично весь експортований обсяг – in bulk. При цьому, в ціновому сегменті Україна конкурує з Китаєм, В’єтнамом, Аргентиною та Індією”, – наголосила Анна Бурка.
Близько половини всього обсягу імпортується країнами Європейського Союзу. Серед них найбільші обсяги імпортують Німеччина (12%), Великобританія (6%) та Франція (6%). Другим найбільшим покупцем меду є США – 30% від загальносвітового обсягу. Далі зі значним відставанням йдуть Японія, Китай та Саудівська Аравія.
Експерт акцентувала, що Китай, незважаючи на лідерство серед світових експортерів, також імпортує значну частину меду, в основному – із Нової Зеландії (більше 70% – мед мануки). За два роки імпорт зріс на 25%. Зростанню попиту на імпортний мед сприяє як підвищення рівня життя населення, так і загальносвітовий тренд на здорове харчування і споживання натуральних продуктів.
Загалом, зазначила національний консультант FAO, обсяги світової торгівлі медом за останні п’ять років зросли на 18%, досягнувши в 2017 році 690,3 тисяч тонн загальною вартістю 2,37 мільярдів доларів США.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас