Вчені виявили незвичайний метод атаки на жорсткий диск — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені виявили незвичайний метод атаки на жорсткий диск

Технології&Авто
3684
Дослідники з Мічиганського і Чжецзянського університетів виявили вельми незвичайний спосіб хакерської атаки на жорсткий диск комп’ютера. Як з’ясувалося, зловмисники здатні знищувати чужі дані за допомогою звуку.
За даними авторів дослідження, звукові хвилі певної частоти при програванні через динаміки комп’ютера або ноутбука завдають фізичної шкоди жорсткому диску і можуть призвести до втрати даних. Файлу, який містить такі звуки, достатньо 12 секунд відтворення, щоб спричинити помилки в роботі HDD.
При більш тривалому впливі можна і зовсім позбавити його можливості записувати інформацію.
Зловмисники можуть використовувати такий метод при атаці на комп’ютери, медичне обладнання та системи спостереження, які працюють з магнітними накопичувачами.
Щоб зусилля хакерів увінчалися успіхом, необхідно, щоб акустичні коливання були досить сильними, а саму атаку було б важко виявити чи зупинити.
Згідно з висновками авторів дослідження, магнітна головка жорсткого диска може зруйнуватися, якщо на неї впливають звукові вібрації. Наслідком цього можуть виявитися збої в роботі програм і операційної системи.
На щастя, більшість сучасних ноутбуків і десктопів працюють з твердотільними накопичувачами, а тому невразливі для впливів подібного типу.
Але в групу ризику все ще потрапляють лікарні і центри обробки даних, що як і раніше використовують в роботі магнітні диски. Для запобігання можливій атаці вчені рекомендують використовувати датчики, здатні вловити небезпечні звукові хвилі.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас