У суддівській системі утворився серйозний дефіцит кадрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У суддівській системі утворився серйозний дефіцит кадрів

Казна та Політика
439
У судовій системі України близько 2400 вакансій – це 30% від загальної необхідної кількості суддів, і прогнозований брак суддівського складу до кінця року складе 40%.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ).
“Пильна увага до моральних якостей суддів вже призвела до того, що в суддівській системі утворився серйозний дефіцит кадрів – до кінця року, за прогнозами голови ВККС, він може зрости до 40%”, – йдеться в повідомленні.
В Україні зараз йде масштабне оцінювання всього суддівського корпусу на відповідність займаним посадам. В ході цього процесу всі судді повинні довести свою професійну придатність.
За першими результатами тестувань і співбесід з суддями першої та другої інстанцій ВККС рекомендує звільнити від займаних посад 10% кандидатів судової системи.
На травень 2018 року повний цикл кваліфікаційних випробувань пройшли близько тисячі з 5700 кандидатів на посади в судах першої та другої інстанцій.
При цьому, за даними ВККСУ, 17 українських суддів визнані такими, що відповідають займаній посаді. Дана процедура стала можливою завдяки комплексній перевірці.
НАЗК має повноваження проводити так звану повну перевірку. Вона може стосуватися і суддів, і перших осіб держави”, – заявив глава Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков.
НАБУ вже відкрила досить багато проваджень щодо сумнівних декларацій, зазначають в ВККСУ. Також велике значення має забезпечення публічної прозорості. Саме для цього у відкритому доступі на сайті ВККС розміщуються суддівські досьє.
У їх формуванні беруть участь, крім самого судді, також НАЗК, НАБУ, інші державні органи та представники громадськості – виходить від трьохсот до тисячі сторінок на кожного з 5700 кандидатів у судді, повідомили в прес-службі.
За останні кілька місяців до Вищої кваліфікаційної комісії суддів надійшло близько 6000 відповідей від різних установ щодо учасників кваліфікаційного оцінювання.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас