Землю селянам: Рада дала старт земельній мініреформі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землю селянам: Рада дала старт земельній мініреформі

Аграрний ринок
3489
Верховна Рада офіційно дала старт земельній реформі – голосами 230 депутатів підтримала в першому читанні законопроект №7060 «Щодо стимулювання створення та розвитку фермерських сімейних господарств».
Ключова мета документа – відкрити для людей доступ до сільгоспнаділів. Для цього законопроект вводить низку абсолютно нових норм і встановлює порядок оренди і передачі у власність сімейним фермерам земельних ділянок з комунальної та державної власності.
Зокрема, документ дозволяє їм брати в оренду на 7 років (25 – для закладки садів) земельні ділянки для цільового використання. У цей період їм буде заборонено передавати ділянки в суборенду або змінювати їх призначення. А після закінчення цього терміну фермер отримає право продовжити оренду на той самий термін і на тих же умовах, викупити наділ з розстрочкою до 20 років безкоштовно приватизувати ділянку в межах 2 га.
Скористатися опцією не зможуть нерезиденти, а також особи, яким в будь-якій формі власності належить понад 20 га землі.
Щоб закон працював, депутати зобов’яжуть органи місцевої влади, які організовують торги, виставляти на аукціон обсяг земель для фермерських господарств у розмірі не менше половини від сумарного обсягу торішніх торгів. Тобто якщо в 2017 році окремо взята сільрада передала в оренду 100 га землі, в 2018-му вона для цілей виконання закону зобов’язана буде виставити на торги ніяк не менше 50 га для сімейного фермерства.
Одночасно з цим закон змінює правила безкоштовної приватизації земель для ведення особистого господарства. Перш за все, з 2-х до 1 га скорочений граничний розмір ділянок. По-друге, встановлено обмеження на відчуження таких наділів – протягом 7 років їх не можна буде продати, передати в оренду або змінити призначення.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас