Нацбанк опублікував нові правила для сейфів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк опублікував нові правила для сейфів

Казна та Політика
2538
Після двох років активних скарг і публікацій в ЗМІ детективних історій про пограбування особистих сейфів українців у вітчизняних банках у чиновників дійшли руки до вирішення цієї проблеми. Нацбанк підготував проект постанови, що змінює його документ дворічної давності — №63: «Про затвердження правил організації приміщень банків України».
Всі нововведення помістилися на двох сторінках, і лише одна з них скільки-небудь значно змінює правила використання депозитних сейфів. НБУ вимагає від банків зберігати записи з іменами клієнтів, які користуються депозитарієм, і відеозаписи всіх людей, які входять і виходять звідти, не три дні, як зараз, а відразу 60 діб.
Мета очевидна — надати якомога більше інформації правоохоронним органам, якщо ті візьмуться за розслідування крадіжки. Силовики часто скаржаться на те, що банки швидко видаляють відеоматеріали, ускладнюючи збирання відомостей про грабіжників.
Щодо захисту індивідуальних сейфів — це все. Ще Нацбанк підправив кілька технічних нюансів щодо обладнання охоронними системами всіх без винятку входів в банківські відділення, горищ і сходів, що до них примикають. А також доручив банкірам зберігати до 14 діб відеозаписи з касирами, які працюють, зоною біля кас і рухом на вході у відділення. З тією ж метою, що і приватних сейфів — допомогти правоохоронцям з доказами у разі пограбувань.
Дві сторінки нацбанківських коректив місяць будуть вивчатися банківським ринком та громадськістю. До 15 червня НБУ приймає пропозиції щодо документу, після чого, швидше за все, затвердить свою постанову, якою сподівається побороти злочинність.
Чи буде Нацбанк змінювати й інші свої постанови з інструкціями, щоб насправді зменшити кількість пограбувань особистих сейфів українців, — невідомо. Хоча потреба в цьому є, про що постійно товкмачать юристи і самі банкіри. Фінансисти, наприклад, давно просять підключити їх до паспортних баз даних правоохоронців, щоб одразу виявляти підроблені документи, з якими до їхніх відділень з’являються ведмежатники і підбирають ключі до чужих сейфів.
Юристи ж давно просять докорінно змінити правила користування особистими сейфами в Україні так, щоб банк відповідав за схоронність вмісту депозитаріїв. Чого зараз немає. Коли у людей щось зникає з депозитних сейфів, повернути це майже неможливо. Так що оренда банківських сейфів в Україні не дає людям гарантій на збереження їхніх цінностей, незважаючи на ту плату, яку громадяни вносять за цю послугу.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас