Фонд Сороса залишає Угорщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд Сороса залишає Угорщину

Світ
552
Заснований філантропом Джорджем Соросом фонд “Відкрите суспільство” (Open Society Foundation) оголосив про припинення своєї діяльності в Угорщині, на батьківщині філантропа, через “репресивну” політику угорського уряду.
Про це йдеться у прес-релізі організації.
“Угорський уряд засуджує нашу роботу і помилково заперечує громадянське суспільство, виходячи з міркувань політичної вигоди і застосовуючи тактику, яка не була помічена в історії Європейського Союзу. Йдеться про так званий пакет Stop Soros. Ми не можемо гарантувати безпеку нашої роботи і наших колег в Угорщині, і ми не можемо дозволити собі захист від свавілля державного втручання”, – сказав Патрік Гаспар, голова фонду “Відкрите суспільство“.
Як говориться у заяві, через посилення гніту угорського політичного і правового середовища фонд “Відкрите суспільство” перенесе штаб-квартиру в Берлін. Раніше в угорських ЗМІ повідомлялося, що закриття офісу фонду намічено на кінець серпня.
Перенесення офісу позначиться на більш ніж 100 працівниках, які працюють в Будапешті, більшість з яких залучені у проекти з міжнародними пожертвами. Приблизно 60 відсотків з них є угорськими громадянами, і багато хто з них працюють більше десяти років в структурах фонду.
Діяльність Сороса в Угорщині наразилася на різку критику прем’єр-міністра Віктора Орбана. Він неодноразово звинувачував філантропа у втручанні в угорську політику і підтримці ліберальної опозиції.
На виборах в квітні партія Орбана “Фідес” отримала більшість голосів. Це забезпечило прем’єр-міністру третій термін поспіль при владі. Виборча кампанія Орбана проходила, між іншим, під гаслами боротьби з нелегальною міграцією. Разом із висловлюваннями на її підтримку угорський прем’єр озвучував звинувачування проти Сороса. Як говориться в заяві фонду, на дискредитацію діяльності Джорджа Сороса протягом двох останніх років уряд виділив “близько 100 мільйонів євро грошей платників податків”.
У лютому уряд Угорщини вніс до парламент законопроект, яке дозволив би міністру внутрішніх справ заборонити неурядові організації. У Кабінеті Міністрів заявили, що НПО підтримують мігрантів і становлять “ризик національній безпеці”. Під загрозою в тому числі опинилася діяльність організації Сороса.

Довідка Finance.ua:

  • Фонд Сороса — благодійна організація міжнародного фінансиста і філантропа Джорджа Сороса з’явився в Угорщині у 1984 році.
  • Організація була заснована в США в 1979 році.
  • Фонд ініціює і підтримує програми в галузі освіти, культури та мистецтва, охорони здоров’я, громадських ініціатив.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас