Формула "Роттердам+" адекватна і прозора - Вовк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формула "Роттердам+" адекватна і прозора - Вовк

Енергетика
1522
Методика утворення оптової ціни на електроенергію із застосуванням так званої формули “Роттердам+” є адекватною і прозорою.
Про це заявив в інтерв’ю ЕП голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк.
“По-перше, вона (формула ціноутворення “Роттердам+” – ред.) адекватна. По-друге, розроблена прозоро, публічно, всі органи її погодили. Більше того, через місяць після рішення комісії з ціноутворення на вугілля було ідентичне рішення уряду щодо ціноутворення на природний газ”, – заявив Вовк.
“Логіка обох рішень ідентична: створити прозоре ринкове ціноутворення”, – додав він.
За словами Вовка, в 2017 році НКРЕКП звернулася до енергетичної спільноти, щоб отримати незалежну експертну думку щодо професіоналізму членів регулятора.
“У березні звіт був опублікований — претензій до професіоналізму немає”, – резюмував він.
Зазначимо, НАБУ в лютому 2018 року порушило кримінальну справу щодо зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при ухваленні регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу “ДТЕК”.
Як відомо, в березні 2016 року Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. В ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.
Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації розраховується за формулою “вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.
Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова та державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.
У квітні 2017 року НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕ через так звану формулу “Роттердам+”.
Варто сказати, що група ДТЕК Ріната Ахметова контролює близько 80% теплової електрогенерації і за 11 місяців 2017 видобула 84% усього енергетичного вугілля в Україні.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас