Мінфін розділив між банками бюджетні потоки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін розділив між банками бюджетні потоки

Казна та Політика
1110
Мінфін відібрав 34 банки для обслуговування бюджетників та пенсіонерів. Незважаючи на те що правила відбору були спрощені для банків, потрапити до заповітного списку вдалося не всім. Одні банки не ризикнули піти на конкурс, а іншим відмовили без зазначення причин. У тих, хто не пройшов, є шість місяців, щоб усунути порушення та спробувати свої сили знову.
Почистили список
Конкурсна комісія Мінфіну вибрала 34 банки, які можуть виплачувати пенсії, зарплати працівникам бюджетних установ та соціальні виплати. Уповноваженими стали чотири державні банки (ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк), дев’ять банків іноземних груп (Райффайзен Банк Аваль, Альфа-Банк, Укрсоцбанк, УкрСиббанк, ОТП Банк, Креді Агріколь Банк, Кредобанк, Ідея Банк, Піреус Банк) і 21 банк з приватним капіталом.
Йдеться про банки ПУМБ, «Південний», Індустріалбанк, «Альянс», «Львів», МТБ Банк, Полтава-банк, «Грант», Мегабанк, Скай Банк, Юнекс Банк, Комерційний Індустріальний Банк, Універсал Банк, Банк Кредит Дніпро, Радабанк, «Схід», Банк інвестицій та заощаджень, «Конкорд», Мотор-банк, Акордбанк, Кристалбанк.
Переможцями конкурсу мали автоматично стати всі учасники, які відповідали декільком вимогам. Платежі бюджетникам можуть проводити банки, які виконують нормативи НБУ і до яких за останні шість місяців Нацбанк не застосовував особливий режим контролю і заходи впливу у вигляді обмежень, зупинення чи припинення окремих видів діяльності.
Не допускали до конкурсу банки з боргами перед ФГВФО або податковим боргом, а також банки, які не випускають платіжні картки, або банки під санкціями.
Боротьба за права
Попередній відбір банків Мінфін провів 17 листопада 2015 року. Тоді уповноваженими стали 48 банків. Але на тлі банкопаду уряд вирішив змінити правила: у вересні 2016 року Кабмін постановою № 662 посилив вимоги до «зарплатних» банків. Одним з найбільш конфліктних стала вимога для банку мати активи не менше 1% активів банківської системи, оскільки ця норма позбавляла невеликі банки доступу до бюджетних грошових потоків.
З урахуванням нових критеріїв до конкурсу могли допустити всього 14 банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Райффайзен Банк Аваль, Альфа-Банк, Укрсоцбанк, УкрСиббанк, ОТП Банк, Креді Агріколь Банк, Кредобанк, ПУМБ, банк «Південний», ПроКредит Банк.
Індустріалбанк з активами менше 1% оскаржив дискримінаційну норму в суді та виграв. Правоту підтвердив Вищий адмінсуд в червні 2017 року. Суд констатував, що зазначені Кабміном критерії не гарантують платоспроможності банку в майбутньому, оскільки з бюджетними грошима може збанкрутувати навіть великий банк.
Кабмін пішов на поступки і в січні прийняв ліберальні правила. Вони дозволили стати «зарплатними» 34 банкам, а не 14-ти. З початкового списку 14 банків конкурс Мінфіну пройшли 13 установ, оскільки ПроКредит Банк не хоче розвивати роботу з бюджетниками. Серед 21 «нового» учасника ринку – 19 банків з приватним капіталом і два банки іноземних банківських груп (Ідея Банк і Піреус Банк).
Пройшли не всі
Оновлений список «зарплатних» банків видозмінився майже наполовину в порівнянні зі списком від листопада 2015 року. По-перше, список покинули вісім банків-банкрутів: Авант-банк, Діамантбанк, Інвестбанк, Укрінбанк, Фідобанк, Фінбанк, Фортуна-банк, «Хрещатик».
По-друге, зі списку були виключені п’ять банків з російським держкапіталом, які потрапили під санкції РНБО: Сбербанк, Промінвестбанк, ВТБ Банк, БМ Банк і ВіЕС Банк (вже належить Сергію Тігіпку, зі списку санкцій був виключений тільки в березні, але «зарплатним» не став).
В оновленому списку Мінфіну тепер відсутні 10 банків, які займалися подібними виплатами раніше: Айбокс Банк, Асвіо Банк, БТА Банк, КомІнвестБанк, МетаБанк, Оксі Банк, Полікомбанк, Правекс-банк, банк «Фамільний» та Експрес-банк (приєднано до Індустріалбанку).
При цьому список поповнили дев’ять нових банків для роботи з зарплатою «бюджетників»: ОТП Банк, банк «Альянс», Комерційний індустріальний банк, Радабанк, Банк інвестицій та заощаджень, банк «Конкорд», Мотор-банк, Акордбанк, Кристалбанк.
Рішення зайнятися бюджетними виплатами в ОТП Банку пояснюють двома аргументами. «Перш за все це поліпшення обслуговування вже існуючих клієнтів, бо раніше наші клієнти в разі необхідності оформити пенсію або будь-яку соціальну допомогу змушені були переходити на обслуговування до іншого банку. Також це розширення нашої пропозиції, щоб стати більш доступним банком для державних службовців і працівників бюджетної сфери», – пояснив член правління банку Володимир Мудрий.
Ширше коло
Як стало відомо FinClub, не всі бажаючі змогли пройти конкурс – були й відмови. «Ми подавали документи на участь у конкурсі, але нам невідомі причини, чому нас не включили до списку. У нас була довідка від Національного банку, що ніяких проблем і порушень у нас немає. З фінансової точки зору наш банк виконує всі нормативи, але нам відмовили», – повідомив FinClub голова правління чернігівського Полікомбанку Микола Тарасовець.
За його словами, в банку тисячі клієнтів, які звикли до отримання соцвиплат в його відділеннях. «Як тепер нам з ними працювати, не знаю. Вважаю, що такий механізм відбору є неправильним. Тільки фізособа має самостійно визначати, в якому банку зберігати свої гроші та де їх отримувати», – повідомив пан Тарасовець. Його банк був одним з тих невеликих банків, які подавали до суду на Кабмін через дискримінаційну норму щодо розміру активів. Однак зараз він оскаржувати результати конкурсу не має наміру. Полікомбанк планує спробувати свої сили наступного разу – через шість місяців.
На наступний конкурс планує подати документи Правекс-банк і «Глобус». «Ми, безумовно, будемо подаватися на наступний аукціон, наш банк має величезний досвід роботи в цьому сегменті», – повідомив FinClub голова правління Правекс-банку Тарас Кириченко. «Цього разу не подавалися, плануємо наступного», – повідомили в прес-службі «Глобусу».
Має такі плани також і Акцент-банк. «А-Банк не подавав документів на участь у конкурсі з обслуговування зарплатних проектів бюджетників. В майбутньому плануємо після технологічного переозброєння банку», – розповів голова правління А-Банку Юрій Кандауров.
У запорізькому МетаБанку поки не визначилися, чи працюватимуть в цьому напрямку. «Цей тендер ми пропустили, тому документи не подавали. Чи будемо подаватися на наступний, ще не вирішили. Це залежатиме від стратегії розвитку банку», – розповів голова правління запорізького Метабанку Сергій Нужний.
У Мінфіні здивовані такою невеликою кількістю банків, які прийшли на конкурс. «Я очікувала, що бажаючих буде більше, оскільки тепер ключових критеріїв не так багато. Може, хтось пропустив оголошення, але ми через Незалежну асоціацію банків робили розсилку. Гадаю, цей список розширюватиметься», – каже перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.
Потрібно не всім
Але цей сегмент не цікавий для низки банків. «Банк не подавав документи для участі в конкурсі, оскільки це не наша специфіка діяльності. У найближчі роки також не плануємо роботу в цьому напрямку», – повідомили в банку «Форвард».
Аналогічна позиція у ПроКредит Банку і БТА Банку. «Сьогодні ключовими напрямками розвитку БТА Банку є надання казначейських і корпоративних фінансових послуг. Ці напрямки не вимагають наявності розгалуженої роздрібної мережі відділень та активної роботи з клієнтами – фізичними особами. Тому виплата пенсій та обслуговування зарплатних проектів бюджетних організацій не стоять в пріоритеті для банку», – повідомив голова правління БТА Банку Євген Безвушко.
Обслуговування зарплатних проектів бюджетників і виплата пенсій не є першочерговим завданням навіть для ТАСкомбанку, який купив ВіЕс Банк. «ТАСкомбанк зосередився зараз в першу чергу на розвитку регіональної мережі, дистанційних каналів обслуговування, інвестиціях в технологічні інновації та вдосконаленні процесів обслуговування клієнтів. Крім того, розпочато процес приєднання ВіЕс Банку до ТАСкомбанку, що дозволить не тільки розширити географію обслуговування клієнтів і стати доступними для них територіально, а й вдосконалити продуктову лінійку, задовольнивши тим самим потреби клієнтів», – повідомили в прес-службі ТАСкомбанку.
У деяких невеликих банках кажуть, що зараз обслуговування бюджетників і пенсіонерів не є таким привабливим, як раніше. «Пенсіонерів не кредитуємо, а ось кількість їхніх депозитів значно знизилася. Якщо раніше до 50% пенсіонерів мали депозити в нашому банку, то зараз це максимум 15%. Глобально цей сегмент для нас є збитковим», – пояснив топ-менеджер одного невеликого банку.
Іван Пальчевський
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас