Фонд держмайна почне боротьбу з "чорними" ріелторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна почне боротьбу з "чорними" ріелторами

Казна та Політика
707
Фонд державного майна завершує роботу над створенням Єдиної бази даних оцінки нерухомості.
Про це повідомив в. о. голови ФДМ Віталій Трубаров.
“Ми зараз вже закінчуємо цю процедуру. Я думаю, що з червня місяця ми вже перейдемо на нові рубежі”, – сказав він.
Керівник Фонду нагадав, що метою є недопущення оформлення угод щодо купівлі-продажу нерухомості за заниженою ціною для уникнення оподаткування, особливо в містах-мільйонниках.
“За нашими даними, коли ця система запрацює, державний бюджет може одержати додатково від 2 до 3 млрд грн”, – спрогнозував Трубаров.
За його словами, оцінювач в своїй роботі буде використовувати спеціальну програму та вносити дані щодо угоди в базу.
“Якщо він потрапляє в індикатив, який там існує, тоді його робота приймається, і нотаріус має право оформити (угоду). Якщо не приймає, тоді угоди не відбуваються”, – пояснив керівник Фонду.
Як повідомлялося, Верховна Рада на початку грудня 2017 року схвалила створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості, спрямованої на боротьбу з “чорними” ріелторами, внісши відповідні правки в Податковий кодекс.
“Ця правка спрямована проти так званих “чорних” ріелторів, які занижують ринкову вартість нерухомості, і не поширюється на аграріїв і власників земельних ділянок”, – пояснив автор правки народний депутат Максим Курячий у ході засідання Верховної Ради.
Законодавчі зміни зобов’язують суб’єктів оціночної діяльності вносити до бази інформацію зі звітів про оцінку нерухомого майна. У свою чергу, система аналізує звіти на предмет порушень і реєструє їх з присвоєнням унікального номера або відмовляє в реєстрації.
Згідно із законом, суб’єкт оціночної діяльності може оскаржити відмову в реєстрації оцінки майна протягом 10 днів у ФДМ, який зобов’язаний розглянути заяву не пізніше, ніж через п’ять днів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас