Які фінансові переваги у ОСББ (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які фінансові переваги у ОСББ (інфографіка)

Нерухомість
3663
10 червня цього року в Україні набуде чинності закон «Про житлово-комунальні послуги». На думку аналітиків, новий закон буде стимулювати створення ОСББ, бо саме ця форма управління дозволяє економити на тарифах і має державну підтримку.
При цьому за словами експертів, ОСББ – не панацея від проблем, співвласники також стикаються з бюрократичними і юридичними труднощами.
Наприклад, цього року уряд запустив механізм монетизації субсидій. Щоб держава могла перераховувати необхідні кошти, ОСББ мали відкрити в казначействі рахунки зі спеціальним режимом використання. Але з цим виникли проблеми, тому виплати субсидій практично зупинилися. Пізніше уряд провів зустріч з представниками об’єднань, і питання вдалося владнати.
Аналітики Центру громадського моніторингу та контролю запевняють, що іноді свіжостворені ОСББ змушені долати опір ЖЕКів, які нерідко затягують з передачею технічної документації або ключів від нежитлових приміщень.
Зазначимо, як пояснюють юристи, після державної реєстрації ОСББ не потребують актів про передачу будинку на баланс для того, щоб почати свою діяльність.
На думку фахівців, об’єднання співвласників, крім широкої автономії, надають жителям можливості для заробітку. Це дозволяє вивести будинок на самозабезпечення і зменшити комунальні платежі за утримання будинку та прибудинкової території практично до нуля. Наприклад, можна здавати в оренду нежитлові приміщення і при цьому економити 20% на податках.
«ОСББ не платить податків, якщо кошти використовуються для забезпечення статутної діяльності. Таким чином, ОСББ залишається неприбутковою організацією незалежно від джерела надходження коштів за умови, якщо ці кошти будуть використані на забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку», – пояснює експерт Громадянської мережі «Опора» Марія Осипчук.
Ще одним джерелом доходу може стати сортування та переробка сміття. За підрахунками директора Інституту міста Олександра Кобзарьова, дев’ятиповерхівка може приносити до 16 тис. грн на рік, якщо буде сортувати і здавати папір як вторсировину.
Які фінансові переваги у ОСББ (інфографіка)
На думку аналітиків, об’єднання співвласників – це можливість якісно господарювати у власному будинку, але її не варто переоцінювати. Наскільки така форма управління буде ефективною, залежить від багатьох чинників, зокрема, від активності та ініціативності мешканців і їхнього бажання бути справжніми господарями на своїй території.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас