НБУ: чим ризикують українські банки і на чому заробляють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: чим ризикують українські банки і на чому заробляють

Казна та Політика
1254
Ключовим ризиком української банківської системи залишається невизначеність щодо відновлення співпраці України з МВФ, підкреслюється в свіжому аналітичному звіті Нацбанку. У ньому уточнюється, що за підсумками першого кварталу 2018 р. її прибутковість зросла у 2,7 разу, досягнувши 8,7 млрд. грн. А могла б бути ще більшою, якби фінансисти не проводили переоцінку активів в рамках переходу на міжнародні стандарти фінансової звітності 9-го покоління — МСФО9.
Поліпшення фінансового результату підопічних нацбанківці пов’язують зі скороченням відрахувань у резерви: з торішніх 8,1 млрд. грн. до нинішніх 1,1 млрд. грн.
Банки продовжують розчищати від неповернень старі кредитні портфелі і майже не видають нових великих позик. У звіті НБУ наголошується, що за перший квартал обсяг чистих корпоративних кредитів у гривневому еквіваленті зменшився на 4% і закріпився на рівні 438 млрд. грн. Що, власне, і очікувалося, після двох збільшень облікової ставки НБУ в 2018 р., які спровокували подорожчання кредитів для бізнесу на 1,1%, до 15,5% річних.
Фінансисти відводять душу в роздробі: за три місяці кредитування населення зросло на 5,6% (до 83,8 млрд. грн.). Тут кредитне подорожчання менш помітне, оскільки ставка робиться не на довгострокові кредитні програми на кшталт іпотеки або автокредитування, а на кредитні картки, кеш-кредити, де ставки досягають 40-70% річних і ціновий рух в рамках кількох відсотків майже не відчувається.
Втім, похід банків в народ не дозволив їм компенсувати скорочення вкладень в держоблігації, яких банки позбавлялися через МСФО9. Тому за підсумками першого кварталу Нацбанк зафіксував негативну динаміку за розміром чистих активів — зменшення на 3%, до 1,296 трлн. грн.
«Головні фактори — переоцінка державних цінних паперів відповідно до вимог МСФО9 і зниження обсягів корпоративних кредитів», — наголошується в звіті НБУ.
Втім, співвідношення сил на банківському ринку з початку року не змінилося. На фінансовому ринку продовжують домінувати державні банки: на них припадає 55,4% активів банківської системи і 62,8% депозитної бази. 90,8% чистих активів банків сконцентровано в ТОП-20 структур.
В цілому регулятор позитивно дивиться на майбутнє українських банків. Там прогнозують подальше скорочення обов’язкових резервів і збільшення прибутку. Принаймні до осені.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас