Битва за аліменти 2.0: боржників хочуть загнати в куток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва за аліменти 2.0: боржників хочуть загнати в куток

Казна та Політика
1455
Уряд не полишає спроб перемогти звичку українців не платити аліменти. З цією метою Мін’юст підготував пакет законодавчих ініціатив, які повинні зробити життя боржників нестерпним. У міністерстві очікують, що парламент проголосує за пропоновані зміни вже в недалекому майбутньому. А страх перед законом змусить горе-батьків розщедритися і виплатити борги своїм детям.
Юристи ж кажуть, що значного ефекту ні попередня, ні нинішня кампанія залякування не матимуть. Адже якими хорошими не були б закони, все впирається в їх виконання. І потім, європейський досвід показує, що єдиним по-справжньому дієвим стимулом для тих, хто ухиляється, стане неминуча кримінальна відповідальність. Якої нинішні боржники легко і цілком законно уникають.
Борги збільшать автоматично
Перш за все, Мін’юст пропонує на законодавчому рівні закріпити автоматичний перерахунок боргу в залежності від його терміну. Наприклад, при річній заборгованості виплати зростуть на 20%, після 2 років ухилення платити потрібно буде на 30% більше, а понад 3 роки – на 50%.
При цьому мінімальний розмір платежу хочуть встановити на рівні прожиткового мінімуму для відповідного вікового діапазону. Це означає, що дітям до 6 років виплати підвищать з 746 грн. до 1492 грн., а підліткам – з 930 грн. до 1860 грн. Але тільки доти, доки в країні не підвищать сам прожитковий мінімум, що до кінця 2018 року має відбутися двічі.
Міністр юстиції Павло Петренко переконаний, що автоматичний перерахунок буде стимулювати горе-батьків платити дитячі гроші справно. Однак юристи сумніваються, що це допоможе вирішити проблему.
«Подібна норма вже існує в сімейному кодексі, правда, не в автоматичному режимі. Але вона абсолютно неробоча. Адже ті, хто свідомо й умотивовано ухилявся від сплати аліментів, не будуть цього робити, як би не збільшувалася сума боргу. У цьому сенсі один тільки той факт, що борг перерахують автоматично, а не за рішенням суду, нічого не змінить», – пояснив UBR.ua керуючий партнер АО «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Пригрозив в’язницею
Друга ініціатива Мін’юсту – ввести кримінальну відповідальність для тих боржників, які ухиляються від суспільно корисних робіт. Нагадаємо, такі передбачені першим пакетом «аліментних ініціатив» чиновників, як спосіб зібрати кошти з «бідних» боржників. Тобто з тих, чий майновий стан не дозволяє розраховуватися з дитиною.
У Мін’юсті вважають, що під страхом в’язниці дармоїди візьмуться за лопати і почнуть натирати трудові мозолі на благо покинутого чада. На ділі ж, кажуть юристи, застосувати на практиці норму буде майже неможливо.
Вся справа в тому, що «відпрацювати» присуджені трудодні не складніше, ніж «вирішити питання» зі студентською практикою. Невеликий благодійний внесок позбавляє від необхідності махати мітлою, тож до мін’юстівських кримінальних погроз справа в більшості випадків навіть не дійде.
Зате непогано може спрацювати ідея чиновників заборонити боржникам обіймати керівні державні посади, а також посади держслужби категорії А.
«Це буде працювати, але якщо проаналізувати, з кого складається армія неплатників аліментів, то чиновників і депутатів за найсміливішими оцінками виявиться відсотків 10-15%. Основна ж маса боржників – середній клас і нижче. Люди ж, які займаються бізнесом в нашій країні, відмінно вміють ховати свої доходи», – додає Віктор Мороз.
Уникають відповідальності
Також Мін’юст має намір істотно посилити контроль за неплатниками в частині розшуку і стягнення їхнього майна для погашення боргів.
«Державні виконавці, а також інші зацікавлені органи державної влади матимуть можливість забороняти боржникам відчужувати своє майно», – цитує слова заступника міністра Юстиції Світлани Глущенко прес-служба відомства.
Тим часом, кажуть юристи, тільки повноцінна система обміну даними між різними держорганами може допомогти впоратися з ухильниками. Адже чимала кількість боржників цілком забезпечені, але де-юре не мають за душею ні копійки.
«Ідея відстежувати витрати і доходи боржника і через податкову розбиратися в диспропорції може принести результат. Але тільки якщо це дійсно буде працювати, а виконавець не задовольниться відповіддю «взяв покататися» на питання «звідки цей мерседес?», – пояснює Мороз.
За його словами, незважаючи на бравурні промови Мін’юсту, значних успіхів у боротьбі з неплатниками аліментів чиновники поки не добилися. Дійсно, кількість боржників, яким заборонили сідати за кермо і полювати – зросла. Однак контроль за виконанням цих обмежень відверто кульгає.
Та й із забороною виїжджати за кордон все не так гладко. Адже таке табу нескладно відбити в суді, посилаючись на порушення конституційних прав – кілька років тому суди пачками приймали рішення на користь боржників, знімаючи загороджувальні санкції виконавчої служби.
«Єдиним по-справжньому дієвим механізмом могла б стати кримінальна відповідальність для злісних неплатників. Тільки застосовувати її потрібно не за терміном заборгованості, а від суми. Для цього необхідно внести правки до Кримінального кодексу України», – каже Віктор Мороз.
Адже нинішні українські правила загрожують ухильнику в’язницею за борг терміном понад півроку. Але горе-батьки її легко уникають: достатньо відправити дитині пару сотень гривень в рахунок погашення заборгованості, щоб обнулити зворотній відлік.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас