На IForum показали українську міні-ракету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На IForum показали українську міні-ракету

Технології&Авто
1881
У цьому році на IForum, крім дронів, роботів або автомобілів, що стали вже традиційними, гості могли ближче поглянути на … ракети. На жаль (і сподіваємося, що поки що) не на ті, які літають в космос. В основному на невеликі, аматорські, при створенні яких використовуються не найскладніші технології. Хоча навіть скромні рішення можуть лягти в основу потенційного бізнес-проекту, подумали Олександр Буткалюк і Юрій Губін. І створили КЕРБ-1.

“Ми не збиралися робити апарат з неймовірними характеристиками, ми хотіли створити платформу для проведення експериментів і випробування електроніки, – розповідає Буткалюк, який в команді відповідає за конструювання корпусу і виконавчих механізмів.
Незважаючи на свої скромні розміри (всього 123 см), ракета може нести корисне навантаження. Для цього передбачений спеціальний відсік у центральній частині. “Ми можемо встановити там електроніку і проводити її тестування. Можемо встановити камеру і стрім-відео”, – говорить Буткалюк. Причому картинка, за його словами, буде стабільна, тому що на КЕРБ стоїть т.зв. система активної стабілізації ракети.
“Це “розумна” система, яка розуміє, як рухається ракета і в процесі коригує її рух”, – пояснює Юрій Губін. Він працює з електронною частиною ракети і розповідає, що в основі системи – польотний контролер для дронів. У нього вбудовані барометр і датчик руху, додатково підключені система GPS і радіо. Оскільки політ ракети відрізняється від польоту дрона, команда перепрограмувала контролер під свої цілі. “Від контролера є вихід на привід, який управляє кермами, які в свою чергу стабілізують ракету під час польоту”, – розповів він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас