"Нафтогаз України" з травня збільшить ціну на газ для промспоживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" з травня збільшить ціну на газ для промспоживачів

Енергетика
1868
НАК “Нафтогаз України” з 1 травня 2018 року збільшить ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати, на 5,5% (на 472,8 грн) порівняно з квітнем – до 9 тис. 142,8 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ).
Згідно з повідомленням компанії, вказана ціна актуальна для споживачів, які закуповують газ за передоплатою в обсязі понад 50 тис. куб. м на місяць за умови відсутності боргів перед компанією і для 100%-них “дочок” НАК.
Для інших покупців ціна в наступному місяці зросте на 5,2% (на 498 грн) – до 10 тис. 41,6 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ).
На лютий і березень “Нафтогаз” знизив ціну на природний газ для промисловості, заявивши намір посилити свої позиції в сегменті продажу природного газу промисловим споживачам. Можливість зниження ціни, зокрема, була пов’язана зі сформованими в міжопалювальний період запасами газу в підземних сховищах, закупленими за більш низькими, ніж на сьогодні цінами.
Крім того, НАК з 1 березня розраховував відновити закупівлі газу у “Газпрому”, але російська компанія відмовилася постачати газ в Україну, повернувши внесений авансовий платіж близько $125 млн. За словами головного комерційного директора НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренка, Україна повинна була в березні отримувати від Газпрому 18 млн куб. м газу на добу.
З 1 жовтня 2015 року в країні скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів, крім населення і ТКЕ для потреб населення. Відтоді “Нафтогаз України” поставляє газ промспоживачам, бюджетним організаціям та іншим суб’єктам господарювання на ринкових умовах.

Довідка Finance.ua:

  • “Нафтогаз України” об’єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни.
  • Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас