Гройсман розповів, як зовнішні борги тиснуть на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман розповів, як зовнішні борги тиснуть на Україну

Казна та Політика
1605
Зростання зовнішнього боргу України є однією з головних економічних проблем країни. Про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман на зустрічі з регіональними ЗМІ, пише Сьогодні.
“Однією з найголовніших проблем у нас з економічної точки зору [є] проблема тиску на державу зовнішніх боргів, більшість з яких були накопичені до 2014 року”, – заявив Гройсман.
Голова уряду зазначив, що тільки на обслуговування держборгу доводиться витрачати великі суми з бюджету.
“Фактично сумарний борг сьогодні – понад 65 млрд доларів, які лежать на плечах українців та української економіки та з яким нам потрібно боротися. Ми в цьому році виділяємо тільки 130 млрд гривень на те, щоб обслуговувати цей борг, а нам потрібно ще повертати кошти”, – сказав Гройсман.
Нагадаємо, Україна наростила доларовий держборг. При цьому в Мінфіні повідомили, що борг України наближається до “безпечного” рівня. Мова йде про ключовий показник – співвідношення розміру держборгу і ВВП країни. Це співвідношення за 2017 рік знизилося з 80,9% до 71,8%. Безпечним для економіки рівнем вважається 60%.
Як відомо, Україну з 2018 року чекають серйозні виплати за держборгом. Пікове навантаження з виплати припаде на 2019 рік. У Мінфіні вважають, що впоратися з борговим навантаженням Україні допоможе вихід на міжнародні ринки позик. В цілому, за наступні чотири роки Україна повинна виплатити близько 20 млрд доларів зовнішнього боргу.
При цьому Міністерство фінансів оцінює загальні виплати за державним боргом в 2018 році за рахунок коштів державного бюджету в 305,926 млрд грн. За даними Мінфіну, 63,2% з цієї суми становлять виплати за внутрішнім боргом, а 36,8% – за зовнішнім.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас