Фізики створили новий екзотичний стан матерії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізики створили новий екзотичний стан матерії

Технології&Авто
1140
Міжнародна група вчених з Німеччини та Австрії створила найбільший на даний момент квантовий регістр (сукупність заплутаних між собою квантових бітів або кубітів). Він складається з 20 кубітів – частинок, які здатні перебувати в квантових станах 0 і 1, а також в суперпозиції цих станів.
Про це повідомляється в прес-релізі на сайті Phys.org.
Дослідники реалізували екзотичний квантовий стан – багаточастинкову заплутаність, коли квантові стани трьох і більше частинок виявляються взаємопов’язаними. При цьому заплутаність всієї системи з частинок можна розглядати як комбінації заплутаних підсистем, що складаються з двох частинок. Вчені використовували лазери для того, щоб зв’язати квантові стани 20 атомів кальцію, які утримувалися в електромагнітній пастці.
При цьому атоми спочатку утворювали заплутані пари, проте потім підсистеми збільшувалися, захоплюючи все більше частинок. Хоча фізикам відомі квантові системи з великим числом заплутаних одна з одною частинок, в даному випадку дослідники змогли зчитувати кожен кубіт окремо. Надалі вони планують створити квантовий регістр, що складатиметься з 50 квантових бітів.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас