Прописка по-новому: правила реєстрації в Україні змінять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прописка по-новому: правила реєстрації в Україні змінять

Казна та Політика
38768
Чиновники взялися переписувати систему реєстрації місця проживання. Минулого тижня Офіс реформ адміністративних послуг оприлюднив відповідний проект закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», що регламентує процес прописки і виписки громадян та їхніх дітей.
Журналісти вирішили разом з юристами розібратися в усіх хитросплетіннях нової ініціативи, норми якої, у разі успішного голосування в Раді, набудуть чинності з 1 січня 2020 року.
ТОП-10 новацій
Документом вносяться такі основні зміни в систему реєстрації місця проживання в Україні:
При виписці дається місяць для постановки на нове місце реєстрації (раніше на це відводилося 10 днів).
Подавати документи до ЦНАП можна одночасно на виписку і нову реєстрацію. Все оформити обіцяють протягом місяця.
Оформити обіцяють протягом місяця. При цьому, датою початку реєстрації буде день подання заявником документів.
Нові id-паспорти міняти не потрібно — всі дані внесуть на електронний чіп. Паспорти-книжечки, по-старому, проштамповуватимуть.
При внесенні неправдивих даних про себе або дітей органи реєстрації можуть на власний розсуду призупинити або анулювати реєстраційні дії.
За необхідності інспектори зможуть вибірково навідуватися додому до заявників, щоб перевірити подану ними інформацію.
Школи зможуть ініціювати перевірку місця реєстрації дитини.
Дітей пропишуть тільки за місцем реєстрації одного з батьків (за письмовою згодою другого).
На реєстрацію новонароджених дають 3 місяці (якщо не встигнеш — автоматично зареєструють з матір’ю). Документи можна подати в РАЦС разом з держреєстрацією народження або під час оформлення держдопомоги.
За недостовірні дані оштрафують.
«За наявності кількох місць проживання потрібно буде зареєструвати лише одне із них на свій розсуд. Однак, у низці випадків (призовники, боржники, учасники судового процесу), у разі проживання більш ніж один місяць в іншому місці, потрібно повідомити орган реєстрації про місце свого фактичного проживання. Зробити це можна буде онлайн завдяки створенню єдиної інформаційної системи», — розповів UBR.ua молодший юрист Eterna Law Філіп Тараненко.
Втручання в особисте життя
Прописка і виписка буде відбуватися за декларативним принципом, тобто виходячи з тих документів, які заявник подав. Ці дані зможуть вибірково перевіряти, і, якщо виявлять невідповідність, — реєстрацію зупинять, а заявника оштрафують.
«Декларативний принцип реєстрації має дуже тонку межу між швидкими і легкими умовами такої реєстрації і тотальним контролем держави за своїми громадянами і різними зловживаннями.
Порядок запровадження таких механізмів може спричинити особливе втручання органів реєстрації в особисте життя громадян», — зазначила адвокат АО «Артіус» Ксенія Железняк.
Спрощена реєстрація неминуче призведе до купи зловживань. Щоб відбити охоту маніпулювати даними, мабуть, і вводяться великі штрафи.
За подання недостовірних відомостей про реєстрацію місця проживання доведеться заплатити від 1 700 до 3 400 грн. (раніше такі дії не каралися і у житло можна було прописати скільки завгодно осіб). Значно зросли штрафні санкції за проживання без реєстрації або повідомлення органу реєстрації: з 17-51 грн. до 340-850 грн.
У день ухвалення рішення про перевірку реєстраційні дії припиняються або анулюються. Не пізніше наступного дня перевіряючі повинні надіслати підозрюваному повідомлення про візит, опитувальник для актуалізації даних та копію заяви, якщо така надійшла.
Першим ділом ревізори попросять протягом 5 днів письмово надіслати пояснення і всі можливі докази свого законного проживання в житлі або особисто запросити перевіряючих, вказавши дві можливі дати та час для інспекції.
Про рішення оглянути квартиру сповістять протягом 15 днів. А за результатами перевірки, під час якої може вестися відеозапис, складуть акт. Цього паперу вистачить, щоб виписати людину.
«Вводиться окрема підстава для зняття з реєстрації особи, яка фактично не проживає за місцем реєстрації. Якщо раніше треба було її шукати, просити «знятися» добровільно або через суд, що могло зайняти від 2-х місяців до півроку, то з набранням чинності цього закону достатньо буде акта перевірки», — розповів UBR.ua юрист Олег Огородник.
Нелегалів не чіпатимуть
Законодавча ініціатива передбачає відразу десять приводів для обов’язкової перевірки факту проживання (перевірка не повинна перевищувати 30 календарних днів):
За заявою власника житла про те, що хтось там не проживає.
За заявою одного з батьків, якщо дитину (до 14 років) безпідставно виписав другий з батьків.
Якщо держоргани або місцеві влади, підприємства і організації будь-якої форми власності отримали документальне підтвердження, що особа не проживає за місцем реєстрації.
За дорученням керівництва школи перевірити фактичне проживання дитини.
При надходженні скарги на реєстраційні дії.
Якщо реєстрація або виписка були хоча б один раз анульовані за останні 3 роки.
Занадто часта перереєстрація (три рази за рік).
Якщо дитина зареєстрована без батьків або інших законних представників.
Якщо є підозри про проживання в житлі більш ніж трьох сімей (зіставлять прізвища, вік, стать).
Вказано неіснуючу адресу і т. д.
Разом з тим, самого власника житла, який фактично в ньому проживає, перевіряти не дозволяється.
«Законопроектом вводиться абсолютно нова система перевірки місця проживання, яка буде спрямована тільки на перевірку факту проживання особи, а не законності її перебування на території України (тобто нелегалам переживати не варто)», — додав Олег Огородник.
Самостійно зняти з реєстрації зможуть на підставі:
свідоцтва про смерть або даних з реєстру цивільного стану;
за рішенням суду;
акта перевірки факту проживання, яким встановлено, що людина з’їхала, але не виписалася належним чином (якщо з’ясується, що вона там ніколи і не проживала, попередню реєстрацію анулюють).
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас