Відповідь "Газпрому": Насалик повідомив, які обсяги транзиту влаштують Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відповідь "Газпрому": Насалик повідомив, які обсяги транзиту влаштують Україну

Енергетика
3402
Україну не влаштує транзит 10-15 млрд куб. м газу на рік до 2020 року, як це пропонує російський “Газпром”, оскільки прокачування такого малого обсягу було б економічно збитковим, стверджує міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.
“Заяви Міллера (голова правління “Газпрому” Олексій Міллер – ред), що вони залишать 10-15 млрд куб. м і будуть прокачувати їх через Україну – наша країна не піде на такі обсяги. Для України це невигідно! За таких обставин нам потрібно буде ще вкладати свої кошти, щоб прокачувати цей обсяг газу”, – сказав міністр журналістам.
Насалик додав, що економічно вигідним транзит є при річному обсязі не менше ніж 40 млрд куб. м.
“При обсязі транзиту близько 40 млрд куб. м – економічні показники такі самі, як у “Північного потоку”. При збільшенні обсягу понад 40 млрд куб. м – транспортування через ГТС України економічно вигідніше, ніж через “Північний потік”. Якщо європейці керуються тільки економікою, про що йдеться, то проект української ГТС економічніший”, – зазначив голова Міненерговугілля.
Як повідомлялося, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про необхідність зберегти транзит газу через Україну після 2019 року.
У свою чергу О. Міллер повідомив про готовність “Газпрому” забезпечити транзит через Україну на рівні 10-15 млрд куб. м на рік при обґрунтуванні українською стороною економічної доцільності нового контракту”.
Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході – 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову – 3,5 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас